Brahmos: Το Πολεμικό Ναυτικό Ινδίας θα παραγγείλει πάνω από 200 υπερηχητικούς πυραύλους cruise [vid]

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας αναμένεται να αποκτήσει περισσότερους από 200 υπερηχητικούς πυραύλους cruise τύπου BrahMos σε μια συμφωνία αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of India, επικαλούμενο πληροφορίες από υψηλόβαθμο αξιωματούχο που έχει γνώση επί του θέματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό έχει εκτοξεύσει επιτυχώς έναν πύραυλο τύπου Brahmos από το stealth αντιτορπιλικό INS Chennai.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όπλα θα ενσωματωθούν σε όλα τα πολεμικά πλοία πρώτης γραμμής, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας θα αποκτήσει έναν αρκετά σημαντικό αριθμό τέτοιων πυραύλων ως απόθεμα για να έχει διαθεσιμότητα σε περίπτωση σύγκρουσης. Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των υπερηχητικών πυραύλων cruise τύπου Brahmos βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Ο πύραυλος BrahMos αναπτύσσεται από την κοινοπραξία της ρωσικής εταιρείας NPO Mashinostroyeniya και από τον Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης της Ινδίας (DRDO), ενώ η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευσή του πραγματοποιήθηκε το 2001. Διάφορες εκδόσεις αυτού του πυραύλου έχουν παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό, στην Πολεμική Αεροπορία και στον Στρατό Ξηράς της Ινδίας.

Ο πύραυλος είναι ικανός να μεταφέρει μια κεφαλή 300 κιλών (τόσο συμβατική όσο και πυρηνική) και έχει μέγιστη υπερηχητική ταχύτητα 2,8 έως 3 Mach (περίπου τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου). Το βεληνεκές της προηγμένης έκδοσης του πυραύλου έχει επεκταθεί σε περίπου 350 χιλιόμετρα από τα αρχικά 290 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι η Ινδία πραγματοποίησε για πρώτη φορά επιτυχημένη εκτόξευση της αναβαθμισμένης έκδοσης του πυραύλου τύπου Brahmos και από ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου Su-30MKI. Επιπρόσθετα, η πρώτη σύμβαση για την εξαγωγή του πυραύλου υπογράφηκε με τις Φιλιππίνες τον περασμένο Ιανουάριο και αφορά την παράδοση τριών συστοιχιών πυραυλικών συστημάτων BrahMos, αξίας 375 εκατομμυρίων δολαρίων.

Φωτογραφία αρχείου