BrahMos: Το Βιετνάμ σχεδιάζει να αγοράσει 5 πυραυλικά συστήματα από την Ινδία αξίας 625 εκατ. δολαρίων

Η Ινδία είναι πιθανό να προμηθεύσει το Βιετνάμ μια παρτίδα πυραυλικών συστημάτων παράκτιας άμυνας BrahMos αξίας έως και 625 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον ινδικό ιστότοπο Zee Business, το Βιετνάμ αναμένεται να κάνει παραγγελία για την αγορά τριών έως πέντε πυραυλικών συστημάτων BrahMos BRK. Κάθε μονάδα αποτελείται από πολλούς εκτοξευτές και εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 125 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίσημη υπογραφή της σύμβασης μπορεί να συμπέσει με την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας του Βιετνάμ Phan Van Zhang στο Νέο Δελχί στις 19 Ιουνίου. Η επίσκεψη αυτή θεωρείται και από τις δύο πλευρές ως απόδειξη της ενίσχυσης των διμερών αμυντικών σχέσεων.

Η σύμβαση για την αγορά του BrahMos είχε αρχικά προγραμματιστεί να υπογραφεί το 2017. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν λόγω διαφωνιών σχετικά με το κόστος της συμφωνίας.

Εκτός από την προμήθεια υπερηχητικών πυραύλων κρουζ BrahMos, υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται επίσης η προμήθεια της βαριάς τορπίλης υψηλής ταχύτητας Varunastra που έχει αναπτυχθεί στην Ινδία.

Η ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος BrahMos ξεκίνησε το 1998 ως κοινοπραξία μεταξύ του Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης της Ινδίας (DRDO) και της ρωσικής NPO Mashinostroyenia.

Το 2016, η Ινδία πρόσφερε στο Βιετνάμ πίστωση 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά όπλων, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης νέων περιπολικών πλοίων και του επανεξοπλισμού δύο απαρχαιωμένων περιπολικών σκαφών Project 159 SKR-1 με σύγχρονο ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό.

Πηγή: bulgarianmilitary.com / Φωτογραφία αρχείου