BrahMos: «Βρήκε στόχο» η αντιπλοϊκή έκδοση του πυραύλου που εκτοξεύθηκε από το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό [vid]

Μια αντιπλοϊκή έκδοση του υπερηχητικού πυραύλου cruise BrahMos εκτοξεύτηκε επιτυχώς και πέτυχε τον θαλάσσιο στόχο του, ανακοίνωσε σήμερα το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας και η Διοίκηση Ανταμάν και Νικομπάρ επιδεικνύουν για άλλη μια φορά την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα καταστρέφοντας επιτυχώς στόχο στη θάλασσα μέσω της αντιπλοϊκής έκδοσης του υπερηχητικού πυραύλου BrahMos στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ στις 27 Απριλίου», ανέφερε η Διοίκηση του αρχιπελάγους.

Οι Νήσοι Ανταμάν και Νικομπάρ είναι νησιωτικό αρχιπέλαγος και ενωσιακή επικράτεια της Ινδίας. Αποτελείται από 572 νησιά, εκ των οποίων κατοικούνται τα 37. Είναι μια ομάδα νησιών η οποία βρίσκεται στο σημείο που διασταυρώνεται ο Κόλπος της Βεγγάλης και η Θάλασσα Ανταμάν.

Την περασμένη χρονιά, η ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) εκτόξευσε επιτυχώς τον πύραυλο BrahMos από ένα μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi Su-30MKI στην ανατολική ακτή.

Στις αρχές του 2022, το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό εκτόξευσε επιτυχώς μια προηγμένη έκδοση του πυραύλου Brahmos από ένα stealth αντιτορπιλικό στον Ινδικό Ωκεανό.

Η BrahMos Aerospace, μια κοινοπραξία μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας, παράγει υπερηχητικούς πυραύλους cruise που μπορούν να εκτοξευθούν από υποβρύχια, πλοία, αεροσκάφη ή πλατφόρμες ξηράς. Ο πύραυλος BrahMos πετά με ταχύτητα 2,8 Mach ή σχεδόν τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου.

Το βεληνεκές της προηγμένης έκδοσης του πυραύλου έχει επεκταθεί σε περίπου 350 χιλιόμετρα από τα αρχικά 290 χιλιόμετρα.