BrahMos: Ξεκινούν σύντομα οι δοκιμές του υπερηχητικού πυραύλου με εκτεταμένη εμβέλεια

Σημαντικές εξελίξεις σημειώνονται στην ανάπτυξη του υπερηχητικού πυραύλου cruise τύπου BrahMos (προκύπτει από τον συνδυασμό ονομάτων του ποταμού Brahmaputra στην Ινδία και του ποταμού Moskva στη Ρωσία), καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους νέες πτητικές δοκιμές του βλήματος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ρωσο-ινδικής κοινοπραξίας, η οποία έχει αναλάβει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την παραγωγή του.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι «όλα είναι πιθανά» σχετικά με την επίτευξη του στόχου, που έχει θέσει η κατασκευάστρια εταιρεία για την αύξηση της μέγιστης εμβέλειας του πυραύλου τύπου BrahMos, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Επί του παρόντος πραγματοποιούμε κάποιες δοκιμές και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να πετύχουμε την αύξηση βεληνεκούς πολύ σύντομα».

Ο πύραυλος BrahMos αναπτύσσεται από την κοινοπραξία της ρωσικής εταιρείας NPO Mashinostroyeniya και από τον Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης της Ινδίας (DRDO), ενώ η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευσή του πραγματοποιήθηκε το 2001. Διάφορες εκδόσεις αυτού του πυραύλου έχουν παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό, στην Πολεμική Αεροπορία και στον Στρατό Ξηράς της Ινδίας. Ο πύραυλος είναι ικανός να μεταφέρει μια κεφαλή 300 κιλών (τόσο συμβατική όσο και πυρηνική) και έχει μέγιστη υπερηχητική ταχύτητα 2,8 έως 3 Mach (περίπου τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου). Το βεληνεκές της προηγμένης έκδοσης του πυραύλου έχει επεκταθεί σε περίπου 350 χιλιόμετρα από τα αρχικά 290 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι η Ινδία πραγματοποίησε για πρώτη φορά επιτυχημένη εκτόξευση της αναβαθμισμένης έκδοσης του πυραύλου τον περασμένο Μάιο από ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου Su-30MKI. Επιπρόσθετα, η πρώτη σύμβαση για την εξαγωγή του πυραύλου υπογράφηκε με τις Φιλιππίνες τον περασμένο Ιανουάριο και αφορά την παράδοση τριών συστοιχιών πυραυλικών συστημάτων BrahMos, αξίας 375 εκατομμυρίων δολαρίων.

Φωτογραφία αρχείου Reuters