BTR-60: Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας «μπλοκάρει» την αποστολή 100 ΤΟΜΠ στην Ουκρανία

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, γνωστός για τις φιλορωσικές του απόψεις, άσκησε το δικαίωμα του βέτο για να στείλει πίσω στο κοινοβούλιο τη νομοθεσία που επικυρώνει τη συμφωνία για την αποστολή 100 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού BTR-60 στην Ουκρανία.

Στο βέτο του ο Βούλγαρος πρόεδρος αναφέρει ότι οι νομοθέτες που ενέκριναν την δωρεά αυτή δεν γνωρίζουν πλήρως τις παραμέτρους της μεταφοράς των BTR-60 στην Ουκρανία και προσθέτει ότι δεν μπορούν να παρέχουν αντικειμενική αξιολόγηση των εξοπλισμών αυτών.

Ο Ράντεφ κατηγορεί το Υπουργείο Εσωτερικών ότι παρέβλεψε τις ανάγκες της Συνοριακής Αστυνομίας και των Τμημάτων Πυροσβεστικής και Ασφάλειας Πληθυσμού.

Υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα οχήματα, που κατασκευάστηκαν πριν από περίπου 40 χρόνια, θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα σύνορα της Βουλγαρίας και να βοηθήσουν τον πληθυσμό σε περίπτωση καταστροφών και έκτακτης ανάγκης, ειδικά των δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας.

«Καθοδηγούμαι από την πεποίθηση ότι η ασφάλεια, η υγεία και η ζωή των Βούλγαρων πολιτών πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Παραδείγματα πλημμυρών στο Κάρλοβο και το Τσάρεβο υπογράμμισαν πρόσφατα την εξάρτηση του Υπουργείου Εσωτερικών στις δυνατότητες του βουλγαρικού στρατού για την έγκαιρη και αποτελεσματική εκπλήρωση των αποστολών που έχουν επιβληθεί από τη νομοθεσία. Οι περιπτώσεις όπου οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας αντιμετωπίζουν τέτοιες προκλήσεις γίνονται όλο και πιο συχνές, καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυσή τους παρά την αποδυνάμωση», δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Mε πληροφορίες από: Defence Blog / Φωτογραφία αρχείου Reuters