Buk-M1: Η Ουκρανία εκτοξεύει πυραύλους Sea Sparrow από τα σοβιετικά συστήματα

Το σοβιετικής εποχής σύστημα αεράμυνας Buk-M1 της Ουκρανίας έχει προσαρμοστεί για να εκτοξεύει αμερικανικούς πυραύλους, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Γιούρι Ιχνάτ.

Οι αμερικανικοί πύραυλοι που εκτοξεύει πλέον το σύστημα είναι οι πύραυλοι RIM-7 Sea Sparrow, οι οποίοι μπορούν να εκτοξεύονται από τη θάλασσα ή από τη ξηρά. Το σύστημα δοκιμάστηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ και πιθανώς είναι έτοιμο για ανάπτυξη.

«Υπάρχει μια ανακοίνωση από τους δυτικούς εταίρους μας (την οποία έχουμε ήδη επιβεβαιώσει) ότι έχουμε καλά αποτελέσματα από τη χρήση πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Buk-M1 σε πεδίο δοκιμών στις ΗΠΑ», ανέφερε σε συνέντευξή του στο The New Voice of Ukraine.

Sea Sparrow

Η Ουκρανία έχει περιορισμένο απόθεμα πυραύλων για το συγκεκριμένο σύστημα, οι οποίοι παράγονται μόνο στη Ρωσία, σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο. Θα χρειαστεί τελικά να αντικαταστήσει όλα τα σοβιετικά της συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Buk, S-300 και S-125, αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο τον Ουκρανό αξιωματούχο.

Η τροποποίηση του σοβιετικού συστήματος έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος FrankenSAM του Πενταγώνου των ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή συστημάτων αεράμυνας για την Ουκρανία από μια σειρά δωρεών ανταλλακτικών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ένα σύστημα Buk τροποποιήθηκε για να εκτοξεύσει τον αντιαεροπορικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς RIM-7, ο οποίος έχει βεληνεκές περίπου 20 χιλιόμετρα.

Ένα άλλο σύστημα εδάφους-αέρος που συνδυάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος θα μπορούσε να εκτοξεύσει τους πυραύλους αέρος-αέρος AIM-9M Sidewinder.

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία ουκρανικό υπουργείο Άμυνας