C-130 Hercules: Η Raytheon θα συνεχίζει να εξοπλίζει με προηγμένους έλικες τα μεταγωγικά αεροσκάφη

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ υπέγραψε σύμβαση με τη Raytheon για την παραγωγή νέων προηγμένων ελίκων για τα μεταγωγικά αεροσκάφη της, C-130 Hercules.

Η συμφωνία αξίας 135 εκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει την παράδοση συστημάτων προπέλας τύπου NP2000, ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου και ανταλλακτικών.

Σύμφωνα με τη Raytheon, το σύστημα προπέλας με οκτώ σύνθετες λεπίδες (οκταπτέρυγοι έλικες) θα βελτιώσει την απόδοση του στρατιωτικού μεταφορικού αεροσκάφους. Οι σύνθετες λεπίδες του μπορούν να αφαιρεθούν μεμονωμένα χωρίς να αφαιρεθεί ολόκληρο το σύστημα, καθιστώντας τις εργασίες συντήρησης πιο εύκολες και αποτελεσματικές.

«Η αξιοπιστία και η συντήρηση είναι σημαντικές για τους πελάτες μας», σύμφωνα με το δελτίο τύπου της αμερικανικής εταιρείας. «Εξοπλίζουμε εκ των υστέρων τον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για να βελτιώσουμε τις επιδόσεις, να αυξήσουμε την ασφάλεια των πτήσεων και να μειώσουμε το λειτουργικό κόστος».

Αυτό θα μειώσει επίσης τον χρόνο συντήρησης και θα παρατείνει τον κύκλο ζωής των στόλων των αεροσκαφών γενικά. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της Raytheon στο Κονέκτικατ.

Στα τέλη του 2022, τα μεταγωγικά C-130 Hercules της USAF καθηλώθηκαν για τρίτη φορά, λόγω τεχνικού προβλήματος στα συστήματα του έλικα. Τα προβλήματα αυτά αφορούσαν τις «γερασμένες» προπέλες τύπου 54H60, οι οποίες αντικαταστάθηκαν. Η USAF είχε δηλώσει ότι τα νεότερα C-130J και C-130H που έχουν ήδη αναβαθμιστεί  με το οκταπτέρυγο σύστημα NP2000 δεν επηρεάστηκαν.

Πηγή: Τhe Defense Post