C-130: Το Σουδάν και η χαμηλή διαθεσιμότητα των μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας

Του Κώστα Αλατζά

Το χρονίζον ζήτημα της χαμηλής διαθεσιμότητας στα μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας ανέδειξε η ξαφνική ανάγκη επείγουσας μεταφοράς Ελλήνων πολιτών από το εμπόλεμο Σουδάν. Τα λιγοστά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27 που βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα αναγκάστηκαν να προσθέσουν επιπλέον ώρες πτήσεις στο ενεργητικό τους, μειώνοντας έτσι τον χρόνο που απαιτείται για την προγραμματισμένη εργοστασιακή συντήρηση τους.

Από τα 15 C-130 που διαθέτει στον στόλο της η Πολεμική Αεροπορία κατά μέσο όρο σε ημερήσια βάση επιχειρησιακά έτοιμα είναι τα 3 ενώ από τα συνολικά 8 C-27 διαθέσιμα σε ημερήσια βάση είναι τουλάχιστον 3. Η χαμηλή διαθεσιμότητα των μεταγωγικών αεροσκαφών οφείλεται κατά κύριο λόγο στις τεράστιες καθυστερήσεις που υπάρχουν στην εργοστασιακή συντήρηση των αεροσκαφών (PDM).

 

Όπως πληροφορείται το OnAlert, τρία C-130 υπόκειται σε εργασίες εργοστασιακής συντήρησης στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) ενώ 7 βρίσκονται σε διαδικασία αναμονής. Ένα υπόκειται σε εργασίες τριετούς επιθεώρησης στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ) στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, όπου το προσωπικό της ΠΑ αγωνίζεται για την ταχεία ολοκλήρωση τους. Επίσης ένα C-130 βρίσκεται για εργοστασιακή συντήρηση στην εταιρία OGMA στην Πορτογαλία ενώ παραμένει άγνωστος ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών. Τέλος το 15ο C-130 παραμένει ουσιαστικά ανενεργό στην Ελευσίνα.

Οι ΗΠΑ διαθετειμένες να δώσουν 2 μεταγωγικά στην Ελλάδα

Το πρόβλημα της χαμηλής διαθεσιμότητας των μεταγωγικών απασχολεί τις Ένοπλες Δυνάμεις την τελευταία δεκαετία. Τον περασμένο Μάρτιο, με αφορμή την αποστολή ενός C-130 στη σεισμόπληκτη Τουρκία και τη βλάβη που παρουσίασε, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας αναζήτησε τρόπους για την επίλυση του προβλήματος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Γαλλία για την άμεση απόκτηση του συγκεκριμένου τύπου μεταγωγικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OnAlert, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμφανίστηκε διατεθειμένη να παραχωρήσει 2 C-130 από το αποθεματικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν συμπληρώσει τις ώρες πτήσεις τους και απαιτείται η εργοστασιακή τους συντήρηση, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την άμεση ένταξή τους στην ΠΑ λόγων των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην ΕΑΒ και διεθνώς στην συντήρηση τους.

Φωτογραφία Intime News