C-27J Spartan: H Ελλάδα μπήκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης με μεταγωγικά αεροσκάφη

Η Ελλάδα έγινε μέλος του προγράμματος «C-27J Spartan Cooperation», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA).

C-27J

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ελλάδα έγινε και επίσημα μέλος του προγράμματος «C-27J Spartan Cooperation», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA).

Από τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα είναι μέρος των προσπαθειών για την ενίσχυση των επιχειρησιακών και υλικοτεχνικών δυνατοτήτων των στόλων τακτικών στρατιωτικών αεροσκαφών C-27J των συμμετεχόντων κρατών μελών. Επίσης, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά με αεροσκάφος στην επερχόμενη άσκηση European Spartan Exercise 2024.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Ελλάδα έγινε το 19ο μέλος της Πρωτοβουλίας Πολυμερούς Εκπαίδευσης και Ασκήσεων Αεροπορικών Μεταφορών της EDA. Τα υπόλοιπα μέλη είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Το πρόγραμμα C-27J, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2020, εστιάζει σε τομείς όπως η βελτίωση του εξοπλισμού, η εκπαίδευση, η επιχειρησιακή εναρμόνιση και η αυξημένη διαθεσιμότητα του στόλου. Μέρη του προγράμματος είναι η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και τώρα και η Ελλάδα. «Το πρόγραμμα ενθαρρύνει την ανταλλαγή δεδομένων και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών που χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα, για την επίτευξη κοινών στόχων, αποφεύγοντας παράλληλα τις διπλές προσπάθειες».

Η άσκηση European Spartan Exercise 2024, στην οποία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2024.

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

drones
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Νότια Κορέα θα εκπαιδεύσει μισό εκατομμύριο στρατιώτες στον χειρισμό drones για να αντιμετωπίσει την απειλή της Βόρειας Κορέας

Ο νοτιοκορεάτικος στρατός θα αποκτήσει 11.000 drones για εκπαιδευτικούς σκοπούς μέχρι το τέλος του έτους, φτάνοντας τα 60.000 μέχρι το 2029