C-390: Η Τσεχία διαπραγματεύεται την αγορά δύο μεταγωγικών αεροσκαφών από την Embraer 

Η Τσεχική Δημοκρατία ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι ξεκίνησε συνομιλίες με τη βραζιλιάνικη εταιρεία Embraer για την πιθανή απόκτηση δύο στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-390 Millennium.

Ακολουθεί τα βήματα της γειτονικής Αυστρίας που τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει τα γηρασμένα μεταγωγικά αεροσκάφη της C-130K με το C-390 Millennium.

Το υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας δήλωσε ότι θέλει να διαπραγματευτεί για τον συντομότερο δυνατό χρόνο παράδοσης του αεροσκάφους, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε σενάρια εκκένωσης από περιοχές κρίσης.

Οι Τσέχοι επί του παρόντος δεν διαθέτουν αυτόν τον τύπο αεροσκάφους για πτήσεις μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, και η Embraer «φλερτάρει» εδώ και καιρό την ευρωπαϊκή χώρα, καθώς στοχεύει σε μεγαλύτερη παρουσία στο εξωτερικό .

«Το C-390 Millennium εφιστά την προσοχή πολλών εθνών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Bosco da Costa Junior, διευθύνων σύμβουλος της Embraer Defense & Security. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στο Reuters τον περασμένο μήνα, η εταιρεία βρισκόταν στα «τελικά στάδια» των συνομιλιών με πολλές χώρες για νέες παραγγελίες για το αεροσκάφος.

Μετά την ανακοίνωση, η Τσεχική Δημοκρατία έγινε η τέταρτη χώρα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη που θα χρησιμοποιεί το C-390 για τον στόλο της, μετά την Πορτογαλία, την Ουγγαρία και την Ολλανδία.

Οι αμυντικές δυνάμεις της Βραζιλίας έχουν ήδη αναπτύξει το αεροπλάνο, ενώ η Αυστρία το επέλεξε επίσης για να αντικαταστήσει τον στόλο C-130 Hercules της Lockheed Martin. Η Ινδία, η Σουηδία και η Νότια Κορέα θεωρούνται άλλοι πιθανοί αγοραστές.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο, το βραζιλιάνικο μεταγωγικό προσγειώθηκε και στην Αθήνα, ώστε να γίνει παρουσίαση των δυνατοτήτων του στους επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας.

Φωτογραφία Embraer