CAMM: Πολωνία και MBDA ξεκινούν την ανάπτυξη πυραύλων εδάφους – αέρος

Η εταιρεία MBDA και η πολωνική εταιρεία PGZ θα αναπτύξουν από κοινού έναν πύραυλο εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς τύπου CAMM για τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Βρετανία και η Πολωνία υπέγραψαν το 2022 μια κοινή επιστολή προθέσεων για την ανάπτυξη ενός μελλοντικού κοινού πυραύλου βασισμένου στον πύραυλο CAMM (Common Anti-Air Modular Missile).

Το CAMM-μεσαίου βεληνεκούς (MR) θα καλύψει τις ανάγκες της «προηγμένης επίγειας και ναυτικής αεράμυνας της Πολωνίας σε μεσαίο βεληνεκές», δήλωσε η MBDA.

Το Πολωνικό Υπουργείο Άμυνας ανέθεσε στην MBDA να μελετήσει τις πολωνικές απαιτήσεις για τον πύραυλο και να προτείνει ιδέες, σύμφωνα με το Aviation Week.

Ένα από τα κριτήρια είναι η δυνατότητα τοποθέτησης δύο πυραύλων σε ένα σύστημα κάθετης εκτόξευσης Mk 41 που είναι εγκατεστημένο στις φρεγάτες της κλάσης Miecznik. Αναμένεται να έχει αυτονομία 80 χιλιομέτρων, διπλάσια από αυτή του CAMM-ER.

Η Βαρσοβία αγόρασε πυραύλους CAMM-ER τον περασμένο Απρίλιο σε μια συμφωνία αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 138 εκτοξευτών.

Η έκδοση MR του πυραύλου φέρεται να προτείνεται ως εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους στον πύραυλο Patriot PAC-3 MSE.

Η Πολωνία αγόρασε πάνω από εκατό PAC-3 από τις ΗΠΑ σε μια συμφωνία αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 48 εκτοξευτών Patriot PAC-3 και 12 αισθητήρων εναέριας και πυραυλικής άμυνας χαμηλότερου επιπέδου.

«Αυτή η κοινή εργασία σε έναν νέο πύραυλο είναι ένα ιστορικό βήμα για τις εταιρείες μας και για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών λύσεων για την άμυνα της Ευρώπης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της MBDA, Eric Béranger.

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου