CH-53K: Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέθεσε σύμβαση στη Sikorsky για 35 ελικόπτερα – Τα 8 για το Ισραήλ

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέθεσε σύμβαση ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Sikorsky, θυγατρική της Lockheed Martin, για 35 ελικόπτερα βαρέως τύπου CH-53K «King Stallion».

Η Sikorsky υποστηρίζει ότι η νέα υμφωνία έιναι το μεγαλύτερο συμβόλαιο που της έχει ανατεθεί ποτέ για τον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου.

Είκοσι επτά CH-53K θα παραδοθούν στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ (12 Lot 7 και 15 Lot 8 ), ενώ τα υπόλοιπα οκτώ θα παραδοθούν στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Sikorsky, η συμφωνία σταθεροποιεί τη βάση εφοδιασμού της εταιρείας και παρέχει στους πελάτες της «σύγχρονες τεχνολογίες του 21ου αιώνα » απαραίτητες για τον σύγχρονο πόλεμο.

Η παράδοση των ελικοπτέρων θα ξεκινήσει το 2026.

Το 2022, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία αγόρασε τέσσερα ελικόπτερα τύπου CH-53K από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Τα επιπλέον οκτώ αεροσκάφη θα υποστηρίξουν τα προγράμματα ειδικών επιχειρήσεων της υπηρεσίας, τη μεταφορά φορτίου και τις αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Το «King Stallion» θεωρείται το πιο ισχυρό ελικόπτερο στον στρατό των ΗΠΑ. Μπορεί να μεταφέρει 12.247 κιλά φορτίου σε 110 ναυτικά μίλια (203 χιλιόμετρα). Επίσης, μπορεί να σηκώσει δύο θωρακισμένα Humvee ή ένα ελαφρύ θωρακισμένο όχημα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας.

Τον Δεκεμβριο του 2022, το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο φως» για το νέο ελικόπτερο CH-53K King Stallion να εισέλθει σε πλήρη παραγωγή (Full Rate Production – FRP).

Με πληροφορίες από: Defense News