Challenger 2: Όχι, οι Βρετανοί δεν στέλνουν 28 τεθωρακισμένα άρματα μάχης στην Ουκρανία

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας θέλησε να διευκρινίσει και να ξεκαθαρίσει αμέσως ότι δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία τον διπλάσιο, από τον προαποφασισμένο, αριθμό τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία, ένα ζήτημα το οποίο προέκυψε μετά από δηλώσεις που φαίνεται πως έκανε ο Ουκρανός πρέσβης στο Λονδίνο, κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ευρωπαϊκό Radio Liberty.

Ειδικότερα, ο Βαντίμ Πριστάικο είχει ισχυριστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να διπλασιάσει τον αριθμό τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Challenger 2 που θα στείλει στην Ουκρανία, από 14 σε 28 τανκς, ωστόσο το Λονδίνο έσπευσε να διαψεύσει την παραπάνω δήλωση. Μάλιστα, την διευκρίνιση του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας μετέδωσαν τόσο διεθνή όσο και βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Άμυνας είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Challenger 2 που σκοπεύει να παραδώσει στην Ουκρανία, όμως στη συνέχεια τόνισε ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος κάποιο σχέδιο για κάτι τέτοιο. Ο στόχος είναι αυτά να φτάσουν στην Ουκρανία στα τέλη Μαρτίου, ώστε να έχει ολοκληρωθεί και η εκπαίδευση των ουκρανικών πληρωμάτων στην χρήση και λειτουργία τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρετανοί ανακοίνωση την αποστολή των προηγμένων αρμάτων μάχης τον περασμένο Ιανουάριο, σε μια κίνηση που φαίνεται ότι προκάλεσε «ντόμινο» εξελίξεων, καθώς στη συνέχεια αρκετές χώρες της Δύσης και του NATO, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αποστολή σύγχρονων αρμάτων μάχης στο Κίεβο, όπως οι Αμερικανοί με τα M1 Abrams και οι Γερμανοί με τα Leopard 2.

Φωτογραφία αρχείου