Challenger 3: «Αποκαλυπτήρια» του νέου πρωτότυπου βρετανικού τεωθρακισμένου άρματος μάχης [pics, vid]

Ο βρετανικός Στρατός Ξηράς είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να παραλάβει ένα από τα πιο θανατηφόρα και τεχνολογικά προηγμένα τεθωρακισμένα άρματα μάχης στον κόσμο, αφού η κοινοπραξία Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) ολοκλήρωσε την κατασκευή του τελευταίου πρωτότυπου τανκ τύπου Challenger 3 στο εργοστάσιο του Τέλφορντ.

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις παραγωγής και είδε από κοντά το νέο πρωτότυπο τεθωρακισμένο άρμα μάχης του Challenger 3, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο σύγχρονο πεδίο μάχης, τα συγκεκριμένα τανκς θα είναι η «ραχοκοκαλιά» του βρετανικού Στρατού Ξηράς και αναπόσπαστο κομμάτι της αποτροπής των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Τα Challenger 3 ενσωματώνουν προηγμένες τεχνολογίες θωράκισης και συστήματα αυτοπροστασίας, θα μπορεί να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 60 χιλιομέτρων ανά ώρα και θα είναι εξοπλισμένα με λειόκαννα πυροβόλα των 120 χιλιοστών. Η κατασκευάστρια εταιρεία RBSL υποστηρίζει ότι το αναβαθμισμένο άρμα μάχης θα είναι το «καλύτερο τανκ» στο ΝΑΤΟ, «παρέχοντας ένα ψηφιακό κύριο άρμα μάχης, με σύγχρονες δυνατότητες, για να εξασφαλίσει την προστασία των στρατιωτών στον 21ο αιώνα».

Το επόμενο στάδιο του προγράμματος ανάπτυξης είναι οι δοκιμές των πρωτότυπων αρμάτων μάχης προκειμένου να διαπιστωθεί η εύρυθμη λειτουργία τους κάτω από αντίξοες επιχειρησιακές συνθήκες και έπειτα να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις ώστε τελικώς να δοθεί το «πράσινο φως» για την μαζική παραγωγή ακόμη 140 νέων Challenger 3, που θα παραμείνουν σε υπηρεσία τουλάχιστον μέχρι την δεκαετία του 2040.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: Βρετανικός Στρατός Ξηράς