Challenger 3: «Πράσινο φως» για την κατασκευή των πρωτότυπων αρμάτων μάχης

Η Υπηρεσία Εξοπλισμών και Υποστήριξης του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας έδωσε το «πράσινο φως» για στο τελικό σχέδιο που παρουσιάστηκε από την Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) και έτσι «ανοίγει ο δρόμος» για την κατασκευή των πρωτότυπων αρμάτων μάχης επόμενης γενιάς τύπου Challenger 3 για τον βρετανικό Στρατό Ξηράς. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που λαμβάνει χώρα που ξεπερνά ακόμα και το χρονοδιάγραμμα των Βρετανών αξιωματούχων, μετά την αρχική αναθεώρηση του σχεδίου του προηγμένους άρματος μάχης τον Μάρτιο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι έχει υπογραφεί σύμβαση αξίας 800 εκατομμυρίων λιρών από τον Μάιο του 2021 για την κατασκευή και ανάπτυξη του τεθωρακισμένου άρματος μάχης νέας γενιάς Challenger 3, ενώ συνολικά 148 άρματα μάχης τύπου Challenger 2 θα αναβαθμιστούν έως το 2027, παρέχοντας βελτιωμένη ικανότητα επιβίωσης, θνησιμότητα, ικανότητα δικτύου, επιτήρηση και δυνατότητες απόκτησης στόχων.

Επιπλέον, οι Βρετανοί εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να ενσωματώσουν το ισραηλινό σύστημα ενεργούς προστασίας τύπου Trophy στο Challenger 3. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Μπεν Γουάλας, ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρηθεί ο προγραμματισμός για την απόσυρση περίπου 79 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Challenger 2, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η παροχή των εν λόγω τανκς στην Ουκρανία και κατ’ επέκταση θα πρέπει να εξεταστεί από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αν αυτό θα δημιουργήσει την ανάγκη για την επέκταση του στόλου αρμάτων μάχης.

Τα χαρακτηριστικά του

Το Challenger 3 θα διαθέτει νέο πυργίσκο με αναβαθμισμένο λειόκανο πυροβόλο των 120 χιλιοστών, ενώ ακόμα θα έχει βελτιωμένο κινητήρα με νέο σύστημα ψύξης και νέο σύστημα ανάρτησης, που θα απορροφά τους κραδασμούς σε μεγαλύτερο βαθμό κατά την διάρκεια βολών και να αναπτύσσει ταχύτητες έως και 60 μίλια την ώρα.

Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, το άρμα μάχης θα διαθέτει νέο αυτόματο σύστημα ανίχνευσης και παρακολούθησης στόχων, για τον εντοπισμό εχθρικών απειλών με θερμικές κάμερες μεγάλης εμβέλειας, που θα επιτρέπει την αναγνώριση του επιχειρησιακού πεδίου με υψηλή ευκρίνεια τη μέρα αλλά και τη νύχτα.

Προκειμένου να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες του βρετανικού Στρατού, το Challenger 3 θα είναι μια πλήρως ψηφιακή πλατφόρμα, ικανή να δέχεται και να μοιράζεται πληροφορίες σε ένα διαλειτουργικό πεδίο μάχης. Στόχος των Βρετανών είναι να αντικαταστήσει τα υφιστάμενα τανκς τύπου Challenger 2 που βρίσκονται σε επιχειρησιακή λειτουργία από το 1998. Το πρώτο Challenger 3 αναμένεται να αποκτήσει αρχική επιχειρησιακή ικανότητα το 2027 και πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα το 2030.