Checkmate αντί για F-35: Η απρόσμενη ευκαιρία για το stealth μαχητικό στα ΗΑΕ

Μετά το «άκυρο» που έριξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα stealth μαχητικά F-35 των ΗΠΑ, αρκετοί αναλυτές τονίζουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτή την απρόσμενη και θετική, για τους ίδιους, εξέλιξη ώστε να προωθήσουν στο Ντουμπάι το νέο προηγμένο, μονοκινητήριο, stealth αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς «Checkmate».

Οι δηλώσεις που είχε κάνει ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας εξαγωγών οπλικών συστημάτων και εξοπλισμών Rostec σχετικά με την παρουσία του «Checkmate» στην διεθνή αεροπορική έκθεση Dubai Air Show 2021, αποκτούν «άλλο νόημα» αν λάβουμε υπόψη τα όσα έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες ώρες με την «κατάρρευση» της συμφωνίας ΗΠΑ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο ίδιος είχε πει χαρακτηριστικά τότε πως: «Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη παρουσίαση στο διεθνές πεδίο, του νέου μαχητικού πέμπτης γενιάς πραγματοποιείται εδώ, στην Αεροπορική Έκθεση του Ντουμπάι». Σαφώς και δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί με σιγουριά ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι γνώριζαν πριν από ένα μήνα την πορεία των διαβουλεύσεων μεταξύ ΗΑΕ και ΗΠΑ, ωστόσο είναι αρκετά πιθανό να γνώριζαν ποια είναι τα εμπόδια στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και «πόνταραν» σε πιθανή «ρήξη» όπως και τελικά έγινε.

«Ευκαιρία» για το Checkmate 

Επιπρόσθετα, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με στόχο την ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς, ωστόσο τα σχέδια αυτά δεν οδήγησαν κάπου. Πλέον, με τα δεδομένα να έχουν ανατραπεί στην υπόθεση προμήθειας F-35 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκύπτει μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία για τη Μόσχα να «κλείσει» τον πρώτο αγοραστή του Checkmate.

Το νέο προηγμένο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς «Checkmate» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αεροπορική έκθεση MAKS-2021 το περασμένο καλοκαίρι, από την κατασκευάστρια εταιρεία United Aircraft Corporation. Το μονοκινητήριο αεροσκάφος της Sukhoi θα είναι εξοπλισμένο με έως και πέντε πυραύλους αέρος-αέρος ανεξαρτήτως εμβέλειας, ενώ θα είναι ικανό να εξοπλίζεται ακόμα με ένα ευρύ φάσμα άλλων πυραύλων και βομβών νέας γενιάς, όπως το Su-57.

Τα οπλικά του συστήματα θα βρίσκονται τόσο στο εσωτερικό του όσο και στα hardpoints και να λειτουργεί ως μέρος ομάδας επανδρωμένων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και αεροσκαφών, ενώ στην παρουσίασή του ήταν τοποθετημένοι δίπλα του, μακέτες πυραύλων τύπου RVV-MD, RVV-SD και H-59MK.

Η τιμή του κυμαίνεται από 25 έως 30 εκατομμύρια δολάρια το αεροσκάφος, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο φθηνά μαχητικά στον κόσμο και θα μπορούσε να προκαλέσει «διαταραχή» στην παγκόσμια βιομηχανία μαχητικών αεροσκαφών εάν λειτουργεί σύμφωνα με τις προσδοκίες που έχουν θέσει οι Ρώσοι. Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, που αποτελεί τεράστια πρόβλημα για το Su-57, φαίνεται ότι στο πρώτο στάδιο θα διαθέτει τον κινητήρα AL-41F1, μια τροποποιημένη εκδοχή του κινητήρα που χρησιμοποιείται στα μαχητικά στα Su-35.

Τα λειτουργικά συστήματα και ο εξοπλισμός του μαχητικού

Επίσης, ο επικεφαλής σχεδιασμού του νέου stealth μαχητικού είχε τονίσει παλιότερα, ότι το Checkmate θα μπορεί να εμπλακεί και να επιτεθεί παράλληλα με έξι εχθρικούς στόχους, αξιοποιώντας προηγμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα και το ενσωματωμένο ραντάρ AESA, ενώ ακόμα το Checkmate θα μπορεί να παρακολουθεί 30 εναέριους στόχους και δύο χερσαίους ή ναυτικούς στόχους ταυτόχρονα.

Για τις ανάγκες του αεροσκάφους, κατασκευάστηκε το ειδικό αυτοματοποιημένο σύστημα υλικοτεχνικής υποστήριξης «Matreshka», το οποίο θα παρακολουθεί την κατάσταση του αεροπλάνου σε πραγματικό χρόνο καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, κάτι που θα επιτρέπει τον προγραμματισμό συντήρησης και επισκευών, μειώνοντας σημαντικά το κόστος και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των εργασιών συντήρησης.

Ως προς τα λειτουργικά συστήματα, αξιοσημείωτη είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που θα αναλαμβάνει τον ρόλο του «δεύτερου πιλότου», αφού θα είναι σε θέση να υποστηρίζει τον πιλότο σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση μάχης. Επίσης, το πιλοτήριο θα είναι εξοπλισμένο με μοναδικές πανοραμικές οθόνες αισθητήρων που εμφανίζουν την κατάσταση όλων των συστημάτων και παρέχουν υπερβολικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή, τους στόχους και τις απειλές για το situational awareness του πιλότου.

Με πληροφορίες από: Defense World / Φωτογραφίες Reuters