Chinook: Η Αργεντινή «ρίχνει άκυρο» στα ρωσικά Mi-26 και παίρνει αμερικανικά ελικόπτερα

Η Αργεντινή ξεκίνησε τη διαδικασία για την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων CH-47 Chinook από τις ΗΠΑ, της εταιρείας Boeing, σύμφωνα με το Defense News, το οποίο επικαλείται στρατιωτικές πηγές στο Μπουένος Άιρες.

Τα ελικόπτερα προορίζονται για επιχειρήσεις του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας, τόσο σε ρόλους υποστήριξης τακτικών μεταφορών και ειδικών δυνάμεων, όσο και σε επιχειρήσεις ανακούφισης από καταστροφές.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η κυβέρνηση είχε μελετήσει επίσης το ελικόπτερο ρωσικής κατασκευής Mil Mi-26 αλλά αποφάσισε να μην αγοράσει το αεροσκάφος κυρίως λόγω του μεγέθους και των δυνατοτήτων ελιγμών του.

Η Πολεμική Αεροπορία της Αργεντινής είχε χειριστεί τρία CH-47 Chinook μεταξύ 1980 και 2000. Ο Στρατός έλαβε επίσης δύο CH-47 το 1980 τα οποία αναπτύχθηκαν στα Νησιά Φώκλαντ το 1982, όπου το ένα καταστράφηκε και το άλλο πιάστηκε αιχμάλωτο από τις βρετανικές δυνάμεις.

Επίσης, μία από τις υψηλότερες προτεραιότητες είναι η απόκτηση μιας πρώτης παρτίδας μαχητικών αεροσκαφών, με την Πολεμική Αεροπορία της Αργεντινής να αξιολογεί το FC-1/JF-17 Thunder, το οποίο αναπτύσσεται και παράγεται από κοινού από την κινεζική Chengdu Aerospace Corp. και την Aeronautical Complex του Πακιστάν.

Η υπηρεσία εξετάζει επίσης τα μεταχειρισμένα F-16 της Lockheed Martin, με τις επιλογές τιμής και χρηματοδότησης να θεωρούνται βασικοί παράγοντες για τη λήψη μιας απόφασης, ανέφεραν οι στρατιωτικές πηγές.