Chinook: Οι Φιλιππίνες αγοράζουν αμερικανικά ελικόπτερα – «Άκυρο» στη συμφωνία για τα ρωσικά Mi-17

Οι Φιλιππίνες επιδιώκουν να αγοράσουν ελικόπτερα Chinook από τις ΗΠΑ, μετά την ακύρωση της συμφωνίας με τη Ρωσία ύψους 227,35 εκατομμυρίων δολαρίων για να αποφύγουν τις κυρώσεις, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο πρεσβευτής της Μανίλα στην Ουάσιγκτον.

Τον Ιούνιο, λίγες ημέρες πριν ο Πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε τελειώσει την εξαετή θητεία του, οι Φιλιππίνες διέλυσαν τη συμφωνία για την αγορά 16 ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων μεταφοράς Mi-17 λόγω των φόβων για κυρώσεις των ΗΠΑ που συνδέονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής Ρομουάλντεζ είπε ότι τα ελικόπτερα Chinook θα αντικαταστήσουν το υπάρχον υλικό που χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση στρατευμάτων και την ετοιμότητα για καταστροφές στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να συνάψουν συμφωνία για το ποσό που επρόκειτο να δαπανήσουν οι Φιλιππίνες για τα ρωσικά ελικόπτερα, είπε ο Φιλιππίνος πρεσβευτής, προσθέτοντας ότι η συμφωνία με την Ουάσιγκτον πιθανότατα θα περιλαμβάνει συντήρηση, σέρβις και ανταλλακτικά.

Οι Φιλιππίνες συνεχίζουν τις συζητήσεις με τη Ρωσία για την ανάκτηση της προκαταβολής των 38 εκατομμυρίων δολαρίων για τα ελικόπτερα, η παράδοση των οποίων έπρεπε να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του επόμενου έτους, ή 24 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στο τέλος ενός πενταετούς εκσυγχρονισμού του ξεπερασμένου στρατιωτικού υλικού τους που περιλαμβάνει πολεμικά πλοία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ελικόπτερα που χρησιμοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου