Chinook: Τα ελικόπτερα θα κοστίσουν ακριβά στην Γερμανία – Διπλασιάζεται η τιμή τους

Τα βαρέα μεταγωγικά ελικόπτερα CH-47F Chinook που σχεδιάζει να αγοράσει η Γερμανία από τις ΗΠΑ θα της κοστίσουν πιο ακριβά απ’ότι περίμενε, όπως αποκαλύπτει το Business Insider.

Η σχεδιαζόμενη αγορά 60 ελικοπτέρων Chinook της Boeing για την αντικατάσταση του παλιού στόλου CH-53 της Γερμανίας θα μπορούσε να κοστίσει διπλάσια από ό,τι είχε προγραμματιστεί, ανέφερε σήμερα το Business Insider σε δημοσίευμά του, επικαλούμενο κυβερνητικές και βιομηχανικές πηγές.

Αρχικά, είχαν προϋπολογιστεί 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τα ελικόπτερα, αλλά ο αμερικανικός στρατός προειδοποίησε τη Γερμανία ότι ο επιθυμητός εξοπλισμός είναι δαπανηρός, καθώς ορισμένα εξαρτήματα δεν έχουν καν αναπτυχθεί πλήρως, ανέφερε το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Τα ακριβά επιπλέον αιτήματα από τη Γερμανία και ο πληθωρισμός θα μπορούσαν να ανεβάσουν την τιμή στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι χαρακτηριστικά, όπως ο εναέριος ανεφοδιασμός, δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

«Δεν έχουμε λάβει ακόμη την επιστολή προσφοράς και αποδοχής από τις ΗΠΑ, επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε καμία δήλωση ως προς την τιμή», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο. Εκπρόσωπος της Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει τις τιμές, σημειώνοντας ότι επρόκειτο για συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων και ότι η εταιρεία ήταν προμηθευτής του αμερικανικού στρατού.

Διαβάστε ακόμη: Handelsblatt: «Παγώνει» το γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Γερμανίας λόγω υψηλού πληθωρισμού

Η συμφωνία για την αγορά αναμένεται να υπογραφεί φέτος και στη συνέχεια θα χρειαστούν τρία χρόνια για να παραδοθεί το πρώτο ελικόπτερο, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς άλλαξε πολιτική τον Φεβρουάριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυξάνοντας απότομα τις αμυντικές δαπάνες και δεσμεύοντας 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την Bundeswehr, τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας. Περισσότερα από 500 Chinook χρησιμοποιούνται από τον στρατό των ΗΠΑ και τις δυνάμεις στην Ευρώπη.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου