Constellation: H Thales παρέδωσε 3 μήνες νωρίτερα το πρώτο σόναρ CAPTAS-4 για τις αμερικανικές φρεγάτες

Η Thales ανακοίνωσε ότι παρέδωσε με επιτυχία το πρώτο προηγμένο σόναρ CAPTAS-4 για τις μελλοντικές φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Constellation (FFG-62). Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Thales, το προηγμένο σύστημα σόναρ παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ νωρίτερα από την προθεσμία. Το CAPTAS-4 θεωρείται από τα πιο προηγμένα σόναρ στον κόσμο.

Το συρόμενο σόναρ CAPTAS-4, η πιο ισχυρή παραλλαγή της οικογένειας σόναρ τύπου CAPTAS, προσφέρει απαράμιλλες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου. Είναι δοκιμασμένο εκτενώς υπό διάφορες επιχειρησιακές συνθήκες από ναυτικά σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του γαλλικού, του βρετανικού και του ιταλικού στόλου, ενώ είναι το σύστημα CAPTAS-4 είναι ενσωματωμένο και στις φρεγάτες FDI (Belharra).

Όπως έχει ανακοινώσει ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για πιθανή από κοινού ανάπτυξη και παραγωγή των φρεγατών κλάσης Constellation. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να παραλάβει την πρώτη φρεγάτα το 2026, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του η πρόθεση είναι να κατασκευαστούν συνολικά 20 πλοία

Πηγή: Defence Blog