CV90: Αυτά είναι τα νέα τεθωρακισμένα του σουηδικού στρατού [pic]

Η εξοπλιστική εταιρεία BAE Systems ολοκλήρωσε την πρώτη πλήρη παράδοση των εκσυγχρονισμένων τεθωρακισμένων CV90 Mjölner Mortar στον Σουηδικό  στρατό.

Τα τέσσερα πρώτα οχήματα θα παραδοθούν στον σουηδικό στρατό στα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά και την πρόσφατη παράδοση ενός, ως δοκιμαστικού, το οποίο ικανοποίησε τους αξιωματικούς, τα επόμενα τεθωρακισμένα καταφθάνουν. Τα τεθωρακισμένα Mjölner συνδυάζουν υψηλές απαιτήσεις και ποιότητα με χαμηλό, σχετικά, κόστος.

Το CV90 Mjölner έχει πλέον γίνει η 16η έκδοση στην οικογένεια των θρυλικών τεθωρακισμένων CV90, αποδεικνύοντας την ικανότητα του μηχανισμού να προσαρμοστεί αποτελεσματικά σε ένα μεγάλο εύρος αποστολών για να καλύψει τις, συνεχώς μεταβαλλόμενες, πολεμικές ανάγκες των κρατών.

Το τεθωρακισμένο CV90

Στην αρχή του έτους, η BAE Systems παρουσίασε την νέα εκσυγχρονισμένη έκδοση του ερπυστριοφόρου ΤΟΜΑ CV90, τύπου Mjölner, ένα πέμπτης γενιάς, δοκιμασμένο σε μάχη, Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) που συνδυάζει βελτιωμένες ταχύτητες πεδίου και χειρισμού με την αναβαθμισμένη αρχιτεκτονική ηλεκτρονικών για την υποστήριξη των μελλοντικών δυνατοτήτων ανάπτυξης.

Τα καινούργια τεθωρακισμένο τύπου Mjölner είναι εξοπλισμένο με έναν αρθρωτό πύργο σειράς D ο οποίος μπορεί να οπλιστεί με διαφορετικούς τύπους οπλισμού, από 30/40 και 35/50 χιλιοστών αυτόματα πυροβόλα μέχρι λειόκαννα αρματικά πυροβόλα 120 χιλ. Ο δευτερεύων οπλισμός μπορεί να περιλαμβάνει Spike LP ή άλλους εκτοξευτές αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων και συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλ. Για το CV90 Mjölner το συζυγές πολυβόλο είναι εγκατεστημένο σε έναν ανεξάρτητο φορέα που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του πύργου.

Ο σχεδιασμός των Mjölner είναι παρόμοιος με αυτόν του αρχικού CV90 με τον οδηγό να κάθεται αριστερά μπροστά, το συγκρότημα ισχύος στα δεξιά του, ο πύργος στο κέντρο και το διαμέρισμα προσωπικού στο πίσω μέρος του σκάφους. Το CV90 Mjölner είναι μια κατασκευή με θωράκιση συγκολλημένου χάλυβα. Η βασική θωράκιση  παρέχει περιμετρική προστασία εναντίον διατρητικών βλημάτων 14,5 χιλ. Η θωράκιση στο εμπρόσθιο τόξο είναι διαβαθμισμένη, αλλά όλα τα μοντέλα από το CV90 και μετέπειτα λέγεται ότι προστατεύονται έναντι διατρητικών 30 χιλ. βλημάτων κινητικής ενέργειας APFSDS.

Πηγή: ΒΜ