CV90: Η Τσεχία ξεκινά διαπραγματεύσεις με την BAE Systems και τη Σουηδία για την αγορά οχημάτων μάχης

Η Τσεχία υπέγραψε ένα μη δεσμευτικό Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με τη Σουηδία και την BAE Systems, ώστε να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την παράδοση τεθωρακσιμένων οχημάτων μάχης CV90. Οι διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση θα πραγματοποιηθούν επίσημα το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου συμφωνίας, οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας θα συνεργαστούν σε στρατιωτικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης και της συνεχούς εκπαίδευσης για στρατεύματα και χειριστές εξοπλισμού, καθώς και συνεργασία για την απόκτηση και υποστήριξη οχημάτων μάχης CV90. Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη δυνατότητα μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών για την ανάπτυξη αναβαθμίσεων, νέας τεχνολογίας και συνεχούς υποστήριξης για το CV90.

Το μνημόνιο διευκρινίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με την BAE Systems θα περιλαμβάνουν: την επίτευξη συμφωνίας για την αγορά 210 οχημάτων μάχης πεζικού, κάλυψη της ανάγκης για εγχώρια μακροπρόθεσμη υποστήριξη για τα οχήματα και εκπλήρωση της απαίτησης για ένα ισχυρό πρόγραμμα βιομηχανικής συμμετοχής στην Τσεχία.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία, ο τσεχικός στρατός θα λάβει την πιο πρόσφατη παραλλαγή του CV90, γνωστή ως CV90MkIV, η οποία διαθέτει προηγμένες δυνατότητες και ψηφιακή τεχνολογία. Το όχημα συνδυάζει βελτιωμένη ταχύτητα και χειρισμό στο πεδίο της μάχης με μια αναβαθμισμένη ηλεκτρονική αρχιτεκτονική για να υποστηρίξει τη μελλοντική ανάπτυξη και να καλύψει τις ανάγκες του εξελισσόμενου πεδίου μάχης.

Η Τσεχία θα γίνει η ένατη χώρα που θα αποκτήσει τα σουηδικά τεθωρακισμένα. Οι οχτώ χώρες, πέντε από τις οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, οι οποίες έχουν ήδη το όπλο είναι η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Ολλανδία και η Σλοβακία.

Η τσεχική κυβέρνηση κατέθεσε στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου διάταξη για τήρηση του στόχου που έχει ορίσει ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού (NATO), ώστε οι αμυντικές δαπάνες να ανέρχονται στο 2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ).

Πηγή: Machinery-market.co.uk / Φωτογραφία αρχείου