Damen – Thales: Βέλγιο και Ολλανδία αποκτούν δύο νέες φρεγάτες ανθυποβρυχιακού πολέμου [pics

«Έπεσαν οι υπογραφές» για το πρόγραμμα ανάπτυξης και ναυπήγησης νέων μονάδων επιφανείας για τις ανάγκες του ολλανδικού βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού και του Πολεμικού Ναυτικού του Βελγίου, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία Damen και η εταιρεία Thales κατέληξαν σε συμφωνία για την κατασκευή τεσσάρων φρεγατών ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Συγκεκριμένα, χθες 29 Ιουνίου, η ολλανδική εταιρεία Damen εξέδωσε ανακοίνωση Τύπου στην οποία αναφέρει ότι υπεγράφη συμφωνία με το Υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας και την γαλλική εταιρεία Thales που προβλέπει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την παράδοση τεσσάρων φρεγατών ανθυποβρυχιακού πολέμου (Anti-Submarine Warfare) εκ των οποίων δύο θα παραδοθούν στο ολλανδικό ναυτικό και δύο στο βελγικό ναυτικό, προς αντικατάσταση των παλαιών φρεγατών τύπου Karel Doorman.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι νέες αυτές φρεγάτες θα έχουν υβριδικό σύστημα ντίζελ-ηλεκτρικής πρόωσης και θα χαρακτηρίζονται από «stealth» ιδιότητες, ώστε να αποφεύγεται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ο εντοπισμός τους από εχθρικά υποβρύχια. Ακόμα, θα είναι εξοπλισμένες με προηγμένους αισθητήρες, ραντάρ και συστήματα ελέγχου πυρός, που θα ενσωματωθούν από την εταιρεία Thales.

Οι νέες φρεγάτες που θα κατασκευάσει η Damen θα έχουν μήκος 145 μέτρα και εκτόπισμα 6.400 τόνους, με χωρητικότητα 117 άτομα πλήρωμα. Θα είναι εξοπλισμένες με ολοκληρωμένα συστήματα «Under Water Warfare Suite» και «Above Water Warfare System» από την Thales. Επίσης, θα διαθέτουν ναυτικό πυροβόλο των 76 χιλιοστών, τορπίλες τύπου MK 54, σύστημα Rolling Airframe Missiles (RAM) και πυραύλους επιφανείας – επιφανείας τύπου Naval Strike Missile, χωρίς ωστόσο αποκλείεται ο εξοπλισμός των φρεγατών με άλλων ειδών πυραύλων και λέιζερ υψηλής ισχύος.

Τέλος, οι καινούριες μονάδες επιφανείας θα μπορούν να μεταφέρουν μη επανδρωμένα σκάφη, UAV και μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα για την εκτέλεση αποστολών τόσο πάνω όσο και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πρώτη φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί από την Damen το 2029.