Dark Eagle: Ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ ακύρωσε για τρίτη φορά την δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου

Ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ ακύρωσε για τρίτη φορά την προγραμματισμένη δοκιμή του νέου υπερηχητικού οπλικού συστήματος «Dark Eagle» που θα πραγματοποιούνταν στην στρατιωτική αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ της Φλόριντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανικές δυνάμεις ήθελαν να δοκιμάσουν την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος ελέγχου πυρός και το κέντρο επιχειρήσεων της πυροβολαρχίας.

Ωστόσο, η δοκιμή ακυρώθηκε καθώς φαίνεται ότι εντοπίστηκαν κάποια προβλήματα στους προκαταρκτικούς αυτοματοποιημένους ελέγχους, τα οποία όπως είναι αναμενόμενο δεν δημοσιοποίησαν οι Αμερικανοί, λέγοντας μονάχα ότι «κατάφεραν να συλλέξουν δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με την απόδοση των λειτουργικών συστημάτων».

Τόσο ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ όσο και το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας δεν έχουν αποκαλύψει πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη δοκιμή του υπερηχητικού οπλικού συστήματος «Dark Eagle», καθώς οι τρεις αποτυχημένες προσπάθειες ενδεχομένως να έχουν προκαλέσει ανησυχία ως προς την ικανότητα του U.S Army να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ανάπτυξης για να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία. εντός του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι το Dark Eagle είναι ένα προηγμένο και αρκετά περίπλοκο πυραυλικό σύστημα, που οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα τους δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα στα πεδία επιχειρήσεων του μέλλοντος απέναντι στην Κίνα ή ακόμα και στη Ρωσία. Αποτελείται από έναν ενισχυτή πυραύλων και ένα όχημα ολίσθησης, που έχει την ικανότητα να αναπτύσσει υπερηχητικές ταχύτητες άνω των 5 Mach, ενώ ακόμα μπορεί να πραγματοποιεί πτήσεις μεγάλης εμβέλειας και σε μεγάλο υψόμετρο, για να μην μπορεί να αναχαιτιστεί εύκολα από τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας.

Μόλις τελειώσει το καύσιμο του συστήματος εκτόξευσης πυραύλου, στη συνέχεια το όχημα ολίσθησης που φέρει την πολεμική κεφαλή κατευθύνεται προς τον εχθρικό στόχο με  υψηλές ταχύτητες που του δίνουν την δυνατότητα να ελιχθεί αποτελεσματικά απέναντι στην αντιπυραυλική άμυνα του εχθρού.