De Telegraaf: «Οι ΗΠΑ αγόρασαν 60 συστήματα Gepard από την Ιορδανία για την Ουκρανία»

Σύμφωνα με αποκαλυπτική έκθεση της ολλανδικής εφημερίδας «De Telegraaf», οι ΗΠΑ αγόρασαν 60 αντιαεροπορικά συστήματα τύπου Gepard από την Ιορδανία, προκειμένου να τα παραδώσουν στην Ουκρανία. Η Ιορδανία είχε αγοράσει τα συγκεκριμένα αντιαεροπορικά συστήματα από την Ολλανδία για 21 εκατομμύρια δολάρια το 2013, με την «De Telegraaf» να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ απέκτησαν πρόσφατα τα Gepard για 110 εκατομμύρια δολάρια.

Ειδικότερα, η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρεία – «μεσάζοντα» Global Military Products για να πραγματοποιηθεί η αγορά και η παράδοση των συστημάτων αεροπορικής άμυνας σε έναν «άγνωστο πελάτη» τον περασμένο Μάιο, με το συμβόλαιο να έχει ισχύ μέχρι τον Μάιο του 2024. Από την πλευρά της, η Γερμανία έχει παραδώσει 35 συστήματα τύπου Gepard στην Ουκρανία και έχει δεσμευτεί να στείλει άλλα 45.

Οι ουκρανικές δυνάμεις  αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν τα Gepard για να καταρρίπτουν ρωσικά drones, επιτρέποντας στα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς όπως για παράδειγμα το Patriot και το IRIS-T να επικεντρωθούν στην αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων cruise και μεγαλύτερων εναέριων απειλών. Σημειώνεται ότι το Gepard είναι ένα άρμα μάχης εξοπλισμένο με δύο πυροβόλα τύπου Oerlikon KDA των 35  χιλιοστών, με ρυθμό βολής 550 βλήματα ανά λεπτό και με δραστική εμβέλεια 5,5 χιλιομέτρων.

Με πληροφορίες από: Defense Post / De Telegraaf | Φωτογραφίες Reuters