Η γαλλική εταιρεία Naval Group, που κατασκευάζει τις φρεγάτες FDI για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, υπέγραψε πολύ σημαντικές συμφωνίες με 6 ελληνικές εταιρείες, στο πλαίσιο της διεθνούς αμυντικής έκθεσης DEFEA 2025.
Την πρώτη ημέρα του DEFEA 2025, και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συμμετοχής της ελληνικής βιομηχανίας στα αμυντικά προγράμματα, η Naval Group υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική ALTUS για την ενσωμάτωση των μη επανδρωμένων συστημάτων «ATLAS 8» στις ναυτικές πλατφόρμες της.
Το ATLAS 8 είναι ένα drone πολλαπλών αποστολών που αναπτύχθηκε για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς φορτίων, συμπεριλαμβανομένων όπλων, ιατρικών εφοδίων και επιχειρήσεων ISR. Μπορεί να λειτουργεί σε δύσκολα περιβάλλοντα χωρίς GPS, χρησιμοποιώντας ένα ενσωματωμένο Σύστημα Αδρανειακής Πλοήγησης (INS).
«Kerveros» είναι η ονομασία που δίνεται στο Atlas 8 όταν είναι εξοπλισμένο με δύο αντιαρματικούς πυραύλους Akeron MP της MBDA, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του OnAlert.gr από την DEFEA 2025.
Η συνεργασία θα καλύψει τις εκδόσεις του ATLAS 8 για logistics, επιτήρηση και αναγνώριση (ISR), καθώς και την θωρακισμένη έκδοση, η οποία αναπτύσσεται σε συνεργασία με την MBDA France.
Ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» στις ελληνικές φρεγάτες FDI
Eπιπλέον, η γαλλική ναυπηγική εταιρεία, την δεύτερη ημέρα της έκθεσης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την ενσωμάτωση του ελληνικού αντι-drone συστήματος «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» στις φρεγάτες FDI κλάσης «ΚΙΜΩΝ», και με πιθανή επέκταση σε άλλα σκάφη επιφανείας της Naval Group.
Η συμφωνία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού με μια πλήρως ολοκληρωμένη λύση για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής των μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» της EAB έχει ήδη δοκιμαστεί και βρίσκεται σε χρήση με τις ελληνικές φρεγάτες που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα.
Επίσης, υπέγραψε άλλες 4 συμβάσεις για την υποστήριξη των φρεγατών FDI.