Dmitry Donskoi: «Τίτλοι τέλους» για το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο – «Ο τελευταίος των Τυφώνων»

Το στρατηγικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Dmitry Donskoi» κλάσης «Akula», τέθηκε εκτός υπηρεσίας και θα παροπλιστεί, σύμφωνα με όσα δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, βάζοντας τέλος σε μια ιστορική «διαδρομή» στις τάξεις του ρωσικού Στόλου, αρχής γενομένης από το «αποκορύφωμα» του Ψυχρού Πολέμου.

Το «Dmitry Donskoi» κατασκευάστηκε από τα Ναυπηγεία Sevmash το 1976 και καθελκύστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1980. Ήταν το πρώτο υποβρύχιο τρίτης γενιάς της κλάσης «Typhoon» (η κωδική ονομασία που τους έδωσε το NATO), που αποτέλεσαν «αιχμή του δόρατος»  κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ενώ μάλιστα είχαν τεθεί στο επίκεντρο της προσοχής των αναλυτών στη Δύση, ενώ αποτελούσε το μεγαλύτερο υποβρύχιο στον κόσμο, ως προς το συνολικό εκτόπισμά του.

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό του, το ρωσικό στρατηγικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο διέθετε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους τύπου D-19, ωστόσο το 2002 Dmitry Donskoy εντάχθηκε σε πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού με αποτέλεσμα να προχωρήσει στην πρώτη επιτυχημένη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Bulava, που αποτελεί πλέον το κύριο όπλο για τα σύγχρονα ρωσικά στρατηγικά υποβρύχια.

Συνολικά, τα Ναυπηγεία Sevmash κατασκεύασαν έξι υποβρύχια κλάσης Akula για το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, και όλα είχαν τεθεί σε υπηρεσία με τον Βόρειο Στόλο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Από αυτά, ήδη τρία έχουν παροπλιστεί, άλλα δύο έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία και πλέον την ίδια πορεία πήρε και το τελευταίο υποβρύχιο της «γενιάς» των Typhoon.

Φωτογραφία: Wikipedia