DRONES κάθετης απονήωσης! Σχεδιάζονται ήδη

Μετά από τα αεροσκάφη κάθετης απονήωσης, έρχεται η εποχή των drones που θα μπορούν από ελικοδρόμια φρεγατών και αντιτορπιλικών να απονηώνονται και να προσνηώνονται.

Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος Tern, στο πλαίσιο του οποίου συνεργάζονται η DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου με το ONR (Office of Naval Research) του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού- και το πρόγραμμα προχωρά, με την DARPA να αναθέτει την τρίτη φάση του σε ομάδα της Northrop Grumman.

Οι δύο πρώτες φάσεις του προγράμματος που έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό ολοκληρώθηκαν.
Η τρίτη φάση έχει να κάνει με την κατασκευή ενός συστήματος επίδειξης – ένα μέσου ύψους, μεγάλης αντοχής αεροσκάφος για χρήση από σκάφη με μικρά καταστρώματα.
«Το σχέδιο που έχουμε κατά νου…θα αύξανε σημαντικά την αποτελεσματικότητα του “μητρικού” σκάφους, ενισχύοντας την αντίληψη, την εμβέλεια και τη διασυνδεσιμότητά του» αναφέρει σχετικά ο Νταν Πατ, υπεύθυνος προγράμματος της DARPA.
Θεωρείται ότι εάν το πρόγραμμα είναι επιτυχές θα ανοίξει μεγάλους ορίζοντες για τις μικρότερες μονάδες επιφανείας του αμερικανικού ναυτικού, αλλά και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Το σχέδιο  έχει να κάνει με ένα κάθετα εκτοξευόμενο αεροσκάφος (σχεδιασμού ιπτάμενης πτέρυγας) με δύο αντίθετα περιστρεφόμενα στροφεία στη μύτη, που θα το απονηώνουν, θα το φέρνουν σε οριζόντια θέση και θα το κινούν κατά την αποστολή του.
Επιστρέφοντας, θα αναλαμβάνουν την κάθετη προσνήωσή του. Το σκάφος θα αποθηκεύεται στο πλοίο όταν δεν χρησιμοποιείται.