Η Ν. Κορέα αγοράζει UAVs για να ελέγχει την Β. Κορέα

Συμβόλαιο ύψους 657,4 εκ. Δολαρίων υπέγραψε η Νότια Κορέα με τις ΗΠΑ για την αγορά τεσσάρων μη επανδρωμένων αεροχημάτων (drones) τύπου RQ-4B Block 30 Global Hawk της Northrop Grumman.

Το συμβόλαιο καλύπτει και την αγορά δύο ανταλλακτικών κινητήρων και δύο συστημάτων επίγειας καθοδήγησή τους. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2017 και θα ολοκληρωθούν το 2019. Η Νότια Κορέα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά των RQ-4B από το 2005.

Το RQ-4B Block 30 διαθέτει ειδικό ραντάρ, το οποίο θα επιτρέψει την διάλυση του πέπλου μυστικότητας που έχει επιβάλει το βορειοκορεατικό καθεστώς. Είναι δε ικανό να πετά επί 35 συνεχείς ώρες σε ύψος μέχρι και 19.810 μ., γεγονός που, συνδυαζόμενο με το μικρό του μέγεθος, το καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να πληγεί στόχο.

Η Νότια Κορέα έχει ξεκινήσει την σχεδίαση δικού της αντιβαλλιστικού συστήματος, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την βορειοκορεατική πυραυλική απειλή. Χρειάζεται όμως και ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, που να είναι συμβατό με το νέο αντιβαλλιστικό σύστημα που σχεδιάζει.

Αυτό το κενό αναμένεται να καλύψουν τα RQ-4B Block 30, προσωρινά τουλάχιστον, μέχρι να ενταχθούν σε υπηρεσία τα υπό σχεδίαση, νέα, στρατοσφαιρικά, μη ανασχαίσιμα drones, τα οποία θα πετούν σε ύψος 50.000μ. και αναμένεται να τεθούν σε υπηρεσία το 2021.