E-6B: Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρέλαβε αναβαθμισμένο αεροσκάφος πυρηνικής αποτροπής

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρέλαβε το πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος στρατηγικών επικοινωνιών και πυρηνικής αποτροπής τύπου E-6B Mercury από την εταιρεία Northrop Grumman στο πλαίσιο προγράμματος εκσυγχρονισμού αξίας 111 εκατομμυρίων δολαρίων, που ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητες του U.S Navy.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η εταιρεία, πέντε νέα κιτ εξοπλισμών εγκαταστάθηκαν στο αναβαθμισμένο αεροσκάφος τύπου E-6B, που έχουν ως στόχο την βελτίωση λειτουργίας των συστημάτων διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών. Ως εκ τούτου, διασφαλίζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και επιτυχία η ικανότητα πυρηνικής αποτροπής του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, επιτρέποντας στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να παραμένει συνδεδεμένος με το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο σε περίπτωση επίθεσης και να διατάξει ενδεχομένως δεύτερο πλήγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του U.S Nay, πολλά αεροσκάφη τύπου E-6B Mercury αναμένεται να αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση Block II έως το 2027, σύμφωνα με το ναυτικό. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη που έχουν και το προσωνύμιο «Doomsday Plane», αποτελούν ένα αερομεταφερόμενο σύστημα διοίκησης ελέγχου και επικοινωνίας.

Κύρια αποστολή τους είναι να συνδέει την εθνική αρχή διοίκησης πυρηνικών δυνάμεων με το ναυτικό τμήμα της πυρηνικής τριάδας των ΗΠΑ, δηλαδή τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων του U.S Navy. Επίσης, έχει την ικανότητα να διευκολύνει την εκτόξευση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων από επίγειες εγκαταστάσεις.