ΕΑΣ Αίγιο: Η «αποκρυπτογράφηση» όσων είπαν Ήσυχος-Τόσκας

Του ΛΟΥΚΑ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Αναφορές σε »εργολάβους», »υπεργολαβίες»,»τυχοδιώκτες», »μοίρασμα των εργοστασίων και μηχανημάτων»,»ειδικές εκκαθαρίσεις» και σε άλλες παρόμοιες έννοιες,  έκαναν τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας αλλά και ο Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων των »Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων »(ΕΑΣ- πρώην ΕΒΟ) στο Αίγιο , χωρίς όμως να δώσουν εξηγήσεις για το τι εννοούν.

Αντίθετα με τις ασαφείς αυτές αναφορές, κατα τη επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κώστα Ησυχου και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ.Νίκου Τόσκα στο εργοστάσιο του Αιγίου,  ήταν πολύ σαφείς    οι δεσμεύσεις ότι :

-Θα γίνουν περίπου 100 προσλήψεις προσωπικού, 
-Θα εξευρεθούν πρώτες ύλες για παραγγελίες  στο πλαίσιο »σχεδίου έκτακτης διάσωσης», όπως το ονόμασε ο ΑΝΥΕΘΑ.
-Θα επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, 
- Θα υπαχθούν όλες οι αμυντικές βιομηχανίες  σε ένα ενιαίο φορέα,ενώ  παράλληλα,
-Πολιτική βούληση της κυβέρνησης εξαγγέλθηκε ότι είναι »να διασωθεί η αμυντική βιομηχανία της χώρας».

 Οι »καυτές» αναφορές

Οι αναφορές ωστόσο που ξεχωρίζουν μέσα στο διανεμηθέν Δελτίο Τύπου είναι, μεταξύ άλλων,  οι εξής, όπως προαναφέραμε:

*Κώστας Ήσυχος :»Η διάσωση όμως της αμυντικής βιομηχανίας δεν γίνεται ούτε με εκποιήσεις, ούτε με ειδικές εκκαθαρίσεις, ούτε με ξεπουλήματα, ούτε με υπερεργολαβίες που δεν είναι αναγκαίες».
*Νίκος Τόσκας :»Να σταματήσει η προσπάθεια κάποιων τυχοδιωκτών που θέλουν να μοιράσουν το εργοστάσιο και τα μηχανήματα και να πάρουν αυτό τον πλούτο για ένα κομμάτι ψωμί». Και,
*Χρήστος Πανουτσακόπουλος (πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων):»Εμείς εδώ γίναμε ασπίδα και θα είμαστε εδώ για πάντα. Δεν πρόκειται κανένας είτε εργολάβους είτε οποιοσδήποτε να μπει εδώ. Οι μηχανές ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα τις υπερασπιστούμε».
 
Τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τις φράσεις αυτές αυτές δεν προσδιορίζεται από τα συμφραζόμενα . Ωστόσο από το ρεπορτάζ προέκυψε, όπως πιθανολογούν εργαζόμενοι, ότι ενδεχομένως να εννοούν τις σκέψεις που είχαν γίνει σε διάφορα επίπεδα της κρατικής εταιρίας, οι ανάγκες σε εργατικοτεχνικό προσωπικό που θα προέκυπταν  σε κάποιες εξάρσεις ζήτησης προϊόντων λόγω  ξένων παραγγελιών σε κάποια από τα εργοστάσια των ΕΑΣ να μην καλύπτονταν από μόνιμο προσωπικό αλλά με συμβάσεις έργου Κι αυτό για να μην υπάρχουν πάλι ελλείμματα και χρέη. Ωστόσο , μας είπαν καμιά απόφαση δεν είχε ληφθεί ( που να ήταν γνωστή σε αυτούς) διότι προέκυψαν οι εκλογές. Μάνο αυτό μπορούσαν να σκεφθούν οι συνομιλητές μας, διότι π.χ. θέμα »μοιράσματος του εργοστασίου » ή των μηχανημάτων  σε »εργολάβους» κλπ σχετικό δεν είχε ποτέ τεθεί από κανέναν, έλεγαν. 

Παραγγελίες και πρώτες ύλες  

Να σημειώσουμε ότι  οι αρχικές προτάσεις της τρόικα για τα  ΕΑΣ προέβλεπαν γενικό »λουκέτο» σε όλα τα εργοστάσια . Αυτές όμως σε μεγάλο βαθμό απετράπησαν από το σχέδιο σωτηρίας που κατάφερε να πετύχει η πρώην αν. Υπουργός κ. Φώφη Γεννηματά, γλυτώνοντας μεγάλο μέρος της κρατικής εταιρίας και του προσωπικού,με εθελούσιες αποχωρήσεις. Ήδη εξασφαλίστηκαν και υπάρχουν πολλές δεκάδες εκατομμυρίων παραγγελίες στα ΕΑΣ – γι αυτό και λείπουν προφανώς πρώτες ύλες, που πρέπει να αγοραστούν όπως είπε ο κ Ήσυχος.

Οι κκ Ήσυχος και Τόσκας ενημερώθηκαν για τα θέματα του εργοστασίου από την διοίκηση και το Σωματείο, ενώ στην επίσκεψη παρευρέθησαν οι βουλευτές Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.

 » Σχέδιο έκτακτης διάσωσης»

 Ο κ. Ήσυχος μιλώντας για το εργοστάσιο Αιγίου είπε :«Εδώ χρειάζονται προσλήψεις. Θα δούμε με ποιόν τρόπο θα ενταχθεί αυτό στο σχέδιο διάσωσης, προκειμένου τα μηχανήματα να μην είναι φαντάσματα. Διότι με μια γρήγορη ξενάγηση που είχαμε είδαμε έναν πλούτο, τεχνολογίας αιχμής, πανάκριβα μηχανήματα. Όμως τα μηχανήματα χρειάζονται ψυχή. Και η ψυχή είστε εσείς και όλα τα παιδιά σε αυτό τον τόπο, στην περιοχή, που έχουν ανάγκη από εργασία. Πρέπει να δούμε ένα πρόγραμμα ένταξης αυτών των ανθρώπων στην εργασία με τις εκπαιδεύσεις, ειδικότητες και αναγκαίες εκπαιδεύσεις που πρέπει να γίνουν.Πάμε σ’ ένα σχέδιο έκτακτης διάσωσης της αμυντικής βιομηχανίας, έκτακτης διάσωσης που περιλαμβάνει το ανθρώπινο δυναμικό, το νομοθετικό έργο. 
Ακολουθεί το δεύτερο σχέδιο, το μεσοπρόθεσμο. Για αυτό δεν μπορώ ακόμα να προσδιορίσω τώρα το χρόνο, γιατί δεν έχουμε ολοκληρώσει τις συσκέψεις. Ωστόσο, καλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων προκειμένου να συνεισφέρουν σε αυτό το σχέδιο.Η επόμενη φάση αυτού του σχεδίου είναι το σχέδιο ανάπτυξης».
 
Σε άλλο σημείο τόνισε :»Η αναπτυξιακή πορεία που πρέπει να πάρει η μονάδα αυτή και όλες οι μονάδες κάτω από την λογική ενός ενιαίου φορέα. Ένας ενιαίος φορέας για την αμυντική βιομηχανία, που δεν θα καλύπτει μόνο τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, που ήδη όπως ξέρετε τρέχουν και παραγγελίες. Πρέπει να δούμε άμεσα την πρώτη ύλη που χρειάζεστε για να ολοκληρωθούν οι παραγγελίες αυτές, διότι όποιος παραγγέλνει και δεν του τα δίνεις, δεν θα τον έχεις ξανά πελάτη. Και πρέπει να κρατήσουμε όχι μόνο την πελατεία αλλά να την επεκτείνουμε.

 Άμεση ανάγκη για 60 εργατοτεχνίτες χειριστές

Στη συνάντηση που ακολούθησε με τον Γενικό Διευθυντή του εργοστασίου κ. Γιώργιο Μαντζαβίνο, επισημάνθηκε τόσο από τον ίδιο όσο και από τους εργαζόμενους η επείγουσα ανάγκη πρόσληψης τουλάχιστον 110 εργατοτεχνιτών και άλλων κρίσιμων ειδικοτήτων, ώστε το εργοστάσιο να μπορέσει να καλύψει τις άμεσες υποχρεώσεις του. Αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή, τονίστηκε, είναι 60 εργατοτεχνίτες χειριστές καθώς και πρώτες ύλες  αλλά και κάποια ανταλλακτικά από το εξωτερικό.