ΕΑΒ: Ο παράλληλος βίος με την ΛΑΡΚΟ και η λύση που προωθεί η κυβέρνηση

 Τι σχέση έχει η ΛΑΡΚΟ και η ΕΑΒ; Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι αυτά που τις “συνδέουν” είναι αρκετά .

Ας ξεκινήσουμε με το τι συμβαίνει στην ΛΑΡΚΟ:

Αθέμιτα έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κρατικά μέτρα στήριξης προς τη ΛΑΡΚΟ, υποστηρίζοντας πως προσέδωσαν στην επιχείρηση αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχονταν συνολικά σε 136 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, η ΛΑΡΚΟ πρέπει τώρα να επιστρέψει το ποσό εντόκως, ώστε να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκλήθηκαν από την ασύμβατη ενίσχυση.
Ορισμένα στοιχεία ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ, που είναι κρατική επιχείρηση, βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση, σημειώνει η Κομισιόν, η οποία απεφάνθη ακόμη ότι η υποχρέωση επιστροφής της ασύμβατης ενίσχυσης δεν θα μεταβιβαστεί στους αγοραστές αυτών των στοιχείων.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο του 2013, η Επιτροπή κίνησε σε βάθος έρευνα για ορισμένα μέτρα στήριξης της ΛΑΡΚΟ από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αύξηση κεφαλαίου ύψους 45 εκατ. ευρώ το 2009 και μια σειρά κρατικών εγγυήσεων την περίοδο 2008-2010. Τα μέτρα αυτά δεν κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή για προηγούμενη έγκριση, όπως απαιτούσαν οι κανόνες της Ε.Ε.

Από την έρευνα προέκυψε ότι κανένας ιδιωτικός φορέας δεν θα είχε δεχθεί να επενδύσει στη ΛΑΡΚΟ υπό τέτοιους όρους και ότι, επομένως, τα εν λόγω μέτρα συνιστούσαν κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της Ε.Ε.

Η ΕΑΒ
Την ίδια στιγμή που αυτά συμβαίνουν στην ΛΑΡΚΟ, βίο παράλληλο, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΕ και της Τρόικας, διάγει και η ΕΑΒ. Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία  με τα χειρότερα οικονομικά στοιχεία από όλες τις καταχρεωμένες και προβληματικές εταιρίες του Δημοσίου φαίνεται πως είναι και η επόμενη που επιτέλους το Ελληνικό Δημόσιο θα επιχειρήσει να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό. Εκεί τέτοιου τύπου αθέμιτες επιδοτήσεις και παράνομες επιδοτήσεις υπολογίζονται της τάξης των 700-800 εκατομμυρίων χωρίς τα πρόστιμα!! Έντονη δε δυσαρέσκεια εκφράζεται από κύκλους Υπουργείων αλλά και του Μαξίμου, από την αδυναμία της Διοίκησης που μετράει ήδη 7 – 8 μήνες στην θέση της, στο να μπορέσει να προσελκύσει πωλήσεις, επενδυτικές προτάσεις ενώ είναι επικεντρωμένη μόνο σε αίτημα Δανείων με εγγυήσεις του Δημοσίου και επιπλέον προσλήψεις, πράγμα οξύμωρο για μια εταιρία που οι πωλήσεις της καταρρέουν.

Επιπλέον εκνευρισμό στην Τρόικα έχει δημιουργήσει το γεγονός πως πρόσφατα η ΕΑΒ εξαιρέθηκε από ανάγκη φορολογικής ενημερότητας κάνοντας πλέον τεράστιο το συσσωρευμένο ποσό παράνομων – αθέμιτων επενδύσεων. Στην Διοίκηση επίσης “πέφτουν”  και ευθύνες, από κύκλους του Μαξίμου, από την κατά τα φαινόμενα ανεξήγητη απόφασή της να κρατικοποιήσει ιδιωτική θυγατρική της εταιρίας της την στιγμή που είχε στα χέρια της πρόταση του απερχόμενου Αμερικανού συνεταίρου της, όπου υπήρχαν τρεις ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

“Αυτό είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι..” φαίνεται να λένε σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι αφού το μοντέλο διοίκησης δεν φαίνεται να λειτουργεί . Αυτές από ότι φαίνεται οι εξελίξεις έχουν δυσαρεστήσει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που επιθυμεί διακαώς να σώσει θέσεις εργασίας, να προσελκύσει επενδύσεις και να “χτυπήσει τον Κρατισμό στην καρδιά του” όπως δήλωσε και σε εκδήλωση των εξαγωγέων πριν 2 εβδομάδες. 

Η λύση που προωθείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα από ότι φαίνεται λόγω της έκρυθμης κατάστασης πλέον της ΕΑΒ, είναι παρόμοια με αυτήν της ΛΑΡΚΟ όπου στοιχεία του ενεργητικού από ότι φαίνεται μέσα από ειδική διαδικασία λόγω και Αμυντικού χαρακτήρα θα οδηγηθούν σε ιδιωτικό επενδυτικό σχήμα. “Απαιτούνται πολύ μεγάλες επενδύσεις και αλλαγές στην νέα εταιρία για να μπορέσουν να διατηρηθούν συμβόλαια στην Ελλάδα και να σωθούν θέσεις εργασίας.

Όλοι οι πελάτες ( 1- 2 έχουν μείνει για την ακρίβεια που αξίζει να ασχολείται η ΕΑΒ) της εταιρίας δηλώνουν δυσαρεστημένοι και έτοιμοι να πάψουν συνεργασίες με την ΕΑΒ. Υπάρχουν κάποιοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και άμεσα θα ξεκινήσει διαδικασία πριν μας προλάβουν οι εξελίξεις και έχουμε ξαφνικό θάνατο. Το μόνο σίγουρο είναι πως για την ΠΑ μέσα από αυτή την διαδικασία όχι μόνο δεν υπάρχει κίνδυνος για τον στόλο της αλλά την επόμενη μέρα θα έχει και πιο σύγχρονη βιομηχανία. Δίνουμε μάχη για την διατήρηση και επαύξηση θέσεων εργασίας”, δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της Κυβέρνησης πολύ κοντά στο Μαξίμου. Μακάρι , γιατί στις άλλες εταιρίες οι απολύσεις φτάνουν και ξεπερνούν το 50% εάν τελικά μείνουν ανοικτές. Με άλλα λόγια μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε απολύσεις μεταξύ 650 και 750 εργαζομένων.

Υπενθυμίζουμε πως στην  ΕΑΒ τα κεφαλαιοποιημένα και μη χρέη είναι της τάξης των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η αρνητική θέση της εταιρίας έχει οδηγήσει επί σειρά ετών τους Ορκωτούς ελεγκτές να προειδοποιούν για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας της. Η ίδια η ΠΑ, ο ΣΞ αλλά και το ΠΝ πλέον επιλέγουν σε πολλές περιπτώσεις άλλες βιομηχανίες του εξωτερικού καθώς “ η ΕΑΒ καθυστερεί, η ποιότητα πέφτει και το κόστος είναι τεράστιο” δηλώνει υψηλόβαθμος Αξιωματικός Γενικού Επιτελείου . Οι πληροφορίες από το Μαξίμου μιλούν για ανακοίνωση εντός εβδομάδας της όλης της διαδικασίας όπου περιλαμβάνει την επέκταση του έργου του συμβούλου στην εταιρία που έχει αναλάβει ήδη τα ΕΑΣ, προκήρυξη δεσμευτικών προσφορών σε προεπιλεγμένη λίστα υποψηφίων με απόρρητη διαδικασία εντός επόμενου μηνός και για ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός τεσσάρων μηνών καθώς ο κίνδυνος πλήρους απαξίωσης της ΕΑΒ και μη εξεύρεσης εν τέλει επενδυτών μοιάζει ορατός. Το θέμα φαίνεται να είναι ψηλά στην ατζέντα των Ελληνο –Αμερικανικών σχέσεων λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων αλλά και ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του Ελληνικού στόλου είναι Αμερικανικής κατασκευής. Ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να στηρίζει το σχέδιο λύσης.

Διαβάστε ακόμη:

Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία: Κάντο όπως…το Εκουαδόρ! Απίστευτες ιστορίες