Έκκληση της Airbus Helicopters στους στρατούς της ΕΕ: «Αγοράστε ευρωπαϊκούς εξοπλισμούς!»

Ο επικεφαλής της Airbus Helicopters, Bruno Even, προέτρεψε την Ευρώπη να στηρίξει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της κατά την έναρξη μεγάλων νέων στρατιωτικών προγραμμάτων, καθώς η διαμάχη αυξάνεται για τις εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ.

Η έκκληση έρχεται λίγο καιρό αφότου έξι ευρωπαϊκά έθνη του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ξεκίνησαν προσπάθειες για τον καθορισμό των μελλοντικών αναγκών στο πλαίσιο του προγράμματος Δυνατοτήτων Ελικοπτέρων Επόμενης Γενιάς (NGRC).

Συμπίπτουν επίσης με μια αντιπαράθεση σχετικά με την απροθυμία του Βερολίνου να αναβαθμίσει και να κρατήσει στην υπηρεσία του το επιθετικό ελικόπτερο Tiger της Airbus λόγω επιχειρησιακών προβλημάτων και μια διαμάχη με τη Νορβηγία σχετικά με την απόφασή της να ακυρώσει τον στόλο στρατιωτικών ελικοπτέρων NH-90.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Airbus, Bruno Even, δήλωσε στο Reuters ότι η πόρτα για τη Γερμανία να συμμετάσχει στην αναβάθμιση του Tiger Mk III παρέμεινε ανοιχτή, αλλά αντέδρασε έντονα στις αναφορές ότι το Βερολίνο θα μπορούσε αντ ‘αυτού να αγοράσει το AH-64 Apache της Boeing.

Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική για τις αγορές αμερικανικού εξοπλισμού, ο Γερμανός αρχηγός Άμυνας, Έμπερχαρντ Ζορν, κατέκρινε την περασμένη εβδομάδα τα μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα όπλων, λέγοντας ότι οι δυνάμεις θέλουν «πράγματα που πετούν», αναφερόμενος πιθανώς στις κακές επιχειρησιακές επιδόσεις των ελικοπτέρων Tiger.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου