Ελικόπτερα «Απάτσι» θέλει να αγοράσει η Ουκρανία υπό το φόντο πιέσεων από τη Μόσχα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν τα περίφημα και γνωστά ελικόπτερα επίθεσης πολλαπλών αποστολών «Απάτσι», στο πλαίσιο της στρατηγικής εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας της χώρας με τις ΗΠΑ, κάτι που σίγουρα θα προκαλέσει τρομερές αντιδράσεις στην περιοχή.

Με τις εξελίξεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία να «τρέχουν», ενώ οι εντάσεις βρίσκονται ακόμα σε κυμαινόμενα επίπεδα, το Κίεβο αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά των πανίσχυρων ελικοπτέρων «Απάτσι» για την ενίσχυση και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας.

Το AH-64 Apache είναι ένα επιθετικό ελικόπτερο πολλαπλών αποστολών, το οποίο διαθέτει ισχυρή δύναμη πυρός, βασισμένο στο οπλοστάσιο του, το οποίο συνίσταται στο αυτόματο πυροβόλο 30 χιλιοστών τύπου M230E1, σε πυραυλικά συστήματα πυραύλων 2,75 ιντσών, καθώς επίσης και στους περίφημους πυραύλους Hellfire.

Διακρίνεται για την ευελιξία τους, την δυνατότητα ελιγμών αλλά και την αποτελεσματικότητα του στο πεδίο της μάχης, καθώς είναι ικανό να καταστρέψει εχθρικές οχυρώσεις, πεζικό αλλά οχήματα, σε επιχειρησιακή εμβέλεια 8 χιλιομέτρων.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν επιτακτική ανάγκη να αντικαταστήσουν τα ελικόπτερα Mi-24 «Hind» που διαθέτουν και τα οποία έχουν κατασκευαστεί από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης,, ενώ ακόμα μεγάλος αριθμός αντιμετωπίζει προβλήματα διαθεσιμότητας λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Αξίζει μα σημειωθεί ωστόσο πως το Κογκρέσο εξετάζει, από την πλευρά του, να επιτρέψει ακόμα και την πώληση πυραυλικών αντιπλοϊκών συστημάτων στην Ουκρανία, στο πλαίσιο ενός μελλοντικού πακέτου βοήθειας εντός του 2020.

Πηγή: Defence Blog