Ελληνικά F-35: Σύγχρονα όπλα και αναβάθμιση των 38 F-16 block 50 σε Viper επισφραγίζουν την απόλυτη αεροπορική υπεροχή της HAF

Του Κώστα Σαρικά

Στα τέλη της δεκαετίας η Πολεμική Αεροπορία θα είναι, όπως όλα δείχνουν η μοναδική στον κόσμο που θα διαθέτει στο οπλοστάσιο της, την πανίσχυρη «τριπλέτα» F-35, Rafale και F-16 Viper. Έναν συνδυασμό που μετατρέπει τα Ελληνικά «γεράκια» σε κορυφαία δύναμη με τρεις υπερσύγχρονες πλατφόρμες, οι οποίες θα διαθέτουν εντυπωσιακές δυνατότητες ακόμα και στο πλέον δύσκολο περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Απέναντι της θα βλέπει την τουρκική Πολεμική Αεροπορία εξοπλισμένη- εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – μόνο με μαχητικά F-16 block 70 Viper, τα οποία πιθανότατα ακόμα θα παραλαμβάνει την ώρα που στην Ελλάδα θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση και των τελευταίων αναβαθμισμένων Viper. Ποιοτικά σε επίπεδο αεροσκαφών η HAF θα διαθέτει πολύ ξεκάθαρο πλεονέκτημα, καθώς στη «φαρέτρα» της θα διαθέτει μαχητικά 5ης γενιάς αλλά και τα «game changer» γαλλικά Rafale, τα οποία σαφώς υπερέχουν των Viper, όπως ήδη έχει διαπιστωθεί από τις καθημερινές «φιλικές μάχες» πάνω από το Αιγαίο.

Μπορεί το ποιοτικό πλεονέκτημα στη σύγκριση των μαχητικών να έχει ξεκάθαρα «γαλανόλευκο χρώμα», όμως όπως εκτιμούν ιπτάμενοι που γνωρίζουν άριστα τις ισορροπίες αλλά και όλα τα πιθανά σενάρια εμπλοκής, καθοριστικοί παράγοντες πλήρους αεροπορικής υπεροχής θα είναι τόσο ο συνολικός αριθμός των σύγχρονων μαχητικών τα οποία θα βρεθούν απέναντι, όσο κυρίως η ισχύς των όπλων τα οποία θα φέρουν κάτω από τα φτερά τους.

H δημοσιοποίηση από το State Department της LOA προς την Τουρκία σχετικά με την πώληση 40 μαχητικών F-16 Βlock 70 και την αναβάθμιση ακόμη 79 στην ίδια διαμόρφωση αποκάλυψε τόσο το είδος όσο και των αριθμό των όπλων που θα συνοδεύουν το μεγάλο εξοπλιστικό πακέτο των ΗΠΑ προς την Άγκυρα. Πύραυλοι αέρος-αέρος AIM-120C8 Amraam, AIM-9X-BII Sidewinder, βόμβες GBU των 250 pounds, κατευθυνόμενα αντι-ραντάρ βλήματα ΑGM-88E AARGM 850, κατευθυνόμενες βόμβες  GBU-31V1 JDAM 200, GBU-31V3 JDAM 384, GBU-32 JDAM 3,GBU-38/54 JDAM 16, καθώς και συλλογές στόχευσης ακριβείας AN/AAQ-33 Sniper TGP. Όλα σε πολύ μεγάλες ποσότητες – όπως συνηθίζει η τουρκική αεροπορία – σε ταυτόχρονη παράδοση με τα καινούργια και τα αναβαθμισμένα μαχητικά. Tην ίδια ώρα το αντίστοιχο έγγραφο που αφορά τα ελληνικά F-35 δεν περιέχει καμία αναφορά για οπλισμό.

Εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, η Πολεμική Αεροπορία έχει εκδηλώσει έγγραφο ενδιαφέρον προς τους Αμερικανούς για την απόκτηση μιας σειράς όπλων προκειμένου να εξοπλιστούν τα υπό αναβάθμιση Viper και περιμένει την απάντηση των ΗΠΑ. Το ελληνικό αίτημα αφορά κυρίως Stand Off όπλα αλλά και την πιο σύγχρονη έκδοση του πυραύλου αέρος-αέρος Amraam. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι στρατηγικοί AGM-158 JASSM, οι αντιπλοικοί AGM-84 Harpoon και οι αντι-ραντάρ πύραυλοι AGM-88E AARGM, ενώ η υπέρβαση αφορά τον πανίσχυρο πύραυλο αέρος-αέρος AMRAAM 120D, ο οποίος διαθέτει ανάλογες δυνατότητες με τον Meteor, τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποδεσμεύσει σε Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία και Δανία.

Με την απόκτηση αυτών των όπλων «ξεκλειδώνουν» για την Πολεμική Αεροπορία όλες οι δυνατότητες των F-35 και των Viper, την ώρα που ήδη υπάρχουν τα Rafale με τους «φονικούς» Meteor , τους στρατηγικούς Scalp και τους, απαραίτητους στο περιβάλλον του Αιγαίου, Exocet.

To επόμενο μεγάλο στοίχημα για την εδραίωση της αεροπορικής υπεροχής της HAF δεν είναι άλλο από την αύξηση του αριθμού των αναβαθμισμένων Viper. Καθώς η τουρκική αεροπορία μπορεί να απέχει ποιοτικά, όμως θα υπερέχει ποσοτικά σε αριθμό καινούργιων και αναβαθμισμένων Viper αλλά και εκσυγχρονισμένων F-16.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, η πρόταση του Αεροπορικού Επιτελείου είναι ο εκσυγχρονισμός και των 38 F-16 block 50 σε διαμόρφωση Viper, ώστε ο συνολικός αριθμός τους να φτάσει τα 121 μαχητικά. Τότε πλέον και με την απόκτηση των σύγχρονων όπλων  η Πολεμική Αεροπορία δεν θα έχει αντίπαλο στην περιοχή.