Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία: Κάντο όπως…το Εκουαδόρ! Απίστευτες ιστορίες

Στο μακρυνό Εκουαδόρ ήθελαν να αλλάξουν μπαταρίες στα υποβρύχιά τους. Όπως και στην Ελλάδα, όπως θα θυμάστε. Και στις δύο περιπτώσεις την αντικατάσταση των μπαταριών την πήρε η ίδια ελληνική εταιρεία. Μόνο που στο μακρυνό Εκουαδόρ χρειάστηκαν…ένα μήνα για να αποφασίσουν ποια εταιρεία θα επιλέξουν! Στην Ελλάδα πάλι χρειάστηκαν κοντά…οκτώ χρόνια!

Είναι μία από τις πολλές άκρως ενδιαφέρουσες και μάλλον διασκεδαστικές ιστορίες που ακούστηκαν στην συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Ελληνικών Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ). Διασκεδαστικές βέβαια δεν είναι γιατί όπως προέκυψε απ΄ όσα είπαν εκπρόσωποι πολλών ελληνικών εταιρειών που κερδίζουν με το σπαθί τους συμβόλαια στο εξωτερικό η Ελλάδα όχι μόνο δεν βοηθά τους Έλληνες κατασκευαστές αλλά τους πολεμά με κάθε τρόπο! Δεν έχει περάσει δα και τόσος καιρός από την εποχή που ιδιαιτέρα γραμματέας ΥΕΘΑ – πρώην πλέον- απαντούσε στα τηλεφωνήματα κατασκευαστών που ζητούσαν ραντεβού για να θέσουν τα προβλήματα λέγοντας: “ Ο κ.υπουργός δεν συναντά επιχειρηματίες”! Λες και οι επιχειρηματίες είναι…εγκληματίες!

Σ΄ αυτό φταίμε κι εμείς οι δημοσιογράφοι που στην κατηγορία… “οπλάδες” έχουμε βάλει και τους υγιείς Έλληνες επιχειρηματίες που παλεύουν να επιβιώσουν πλέον. Όπως εύστοχα είπε μεταξύ πολλών άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής “μας λένε οπλάδες. Δηλαδή όσους ασχολούνται με το φάρμακο πρέπει να τους λέμε εμπόρους ναρκωτικών;”.

Στη συνέντευξη τύπου, που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), Τάσος Ροζολής, παρουσίασε στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τις προτάσεις του Συνδέσμου για την ανάπτυξη της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) και την ουσιαστική συμβολή που μπορεί να έχει για την ανάπτυξη της Εθνικής Άμυνας και της Εθνικής Οικονομίας.
Σύμφωνα με τον ΣΕΚΠΥ, η ΕΑΒΙ παρά τα όποια προβλήματα και τη σκληρή κριτική που δέχθηκε στο παρελθόν,  μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας. Έτσι ο ΣΕΚΠΥ δηλώνει παρόν και προτείνει λύσεις εξωστρέφειας και ανάπτυξης, μέσω της της αξιοποίηση των κονδυλίων που υπάρχουν απο τα  προγράμματα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μέσω μιας επικοδομητικής συνεργασίας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με σκοπό να ενδυναμώσει την ΕΑΒΙ.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ κ. Ροζολής, «Με την αξιοποίηση των παγωμένων κονδυλίων απο τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα που υπερβαίνουν τα 300-400 εκατομμύρια Ευρώ, με την ενεργοποίηση των 100 και πλέον παραγωγικών εταιρειών του χώρου που απασχολούν πάνω απο 10.000 υψηλά καταρτισμένους εργαζομένους, καθώς με τη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, θα καταφέρουμε να μετατρέψουμε την ΕΑΒΙ σε έναν ‘πολλαπλασιαστή ισχύος’ για την Εθνική Άμυνα και την Οικονομία». 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο ΣΕΚΠΥ ενημέρωσε αναλυτικά για τις Ελληνικές εταιρείες που παράγουν και εξάγουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και παρέθεσε σειρά παραδειγμάτων. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν  τα υποβρύχια της Γερμανίας και άλλων 15 χωρών μαζί με τα πυρηνικά υποβρύχια της Γαλλίας τα οποία  χρησιμοποιούν μπαταρίες που κατασκευάζονται στην Ελλάδα, τις  Ένοπλες Δυνάμεις χωρών όπως η Σουηδία που αγοράζουν οπτικά απο τις Ελληνικές εταιρείες, το Πολεμικό Ναυτικό ξένων χωρών που χρησιμοποιεί συστήματα Ελληνικών εταιρειών, τα αεροσκάφη 4ης γενιάς που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα κατασκευασμένα στη χώρα μας και ο στρατός των ΗΠΑ που προμηθεύεται πυρομαχικά απο Ελληνική εταιρεία.
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν και οι Διευθυντές εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας και μέλη του ΣΕΚΠΥ συμπεριλαμβανομένων της ΕΑΒ, ΕΑΣ, ΑΚΜΩΝ, ΑΛΤΕΚ, ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ, GLASSART, THEON, ISI, VIPPON.