Ένας πόλεμος… διαφήμιση: To «success story» των ρωσικών εξοπλισμών στη Συρία

Την Κυριακή, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αλεξάντερ Λέονοφ, ανακοίνωσε ότι το σύστημα αεράμυνας «Tor» ελέγχει τους ουρανούς της Συρίας έχοντας καταρρίψει περισσότερα από 45 μαχητικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Από την αρχή της πολεμικής αποστολής, το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Tor κατάφερε να καταστρέψει περισσότερα από 45 μαχητικά αεροσκάφη (στη Συρία)», δήλωσε περήφανα ο Λεονoφ.

Ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, «το ρωσικό σύστημα αεράμυνας, μικρής εμβέλειας, με διάφορες τροποποιήσεις με ορισμένες τροποποιήσεις θα μπορούσε να αποτελέσει το κύριο μέσο για την καταπολέμηση όπλων ακριβείας και αεροσκαφών τακτικής μάχης, για οποιαδήποτε χώρα», κλείνοντας το μάτι στην παγκόσμια αγορά εξοπλισμών.

Ο κινήσεις μάρκετινγκ της Ρωσίας είναι γνωστές, το έκανε και με τα μαχητικά της. Σε έναν ανταρτοπόλεμο, όπως αυτός της Συρίας, στον οποίο ο αντίπαλος δεν έχει τα κατάλληλα μέσα, τα ρωσικά οπλικά συστήματα διαπρέπουν. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα ικανό να πείσει τις αγορές.

Πράγματι, όλα τα ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων όσων δεν έχουν ακόμη εισέλθει σε γραμμή παραγωγής, έχουν δοκιμαστεί στη Συρία. Αυτό από τη μία βοηθά τους Ρώσους να συλλέξουν πολύτιμα δεδομένα σχετικά με την απόδοση των συστημάτων τους και να τα βελτιώσουν, από την άλλη αποτελεί μία επίδειξη για πιθανούς πελάτες.

Ωστόσο, η Ρωσία ενώ απέκτησε πολύτιμη επιχειρησιακή εμπειρία, λειτουργώντας τα μαχητικά αεροσκάφη στη Συρία, οι ενέργειες αυτές δεν της απέφεραν άμεσα ορατά αποτελέσματα για την προώθησή τους στις διεθνείς αγορές. Su-57 και Su-35 «έπαιζαν» χωρίς αντίπαλο.

Οι ρωσικές εξαγωγές όπλων

Οι μεγάλες εξαγωγές όπλων από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 18% στο διάστημα 2010-2014 και 2015-2019. «Η Ρωσία έχει χάσει το βηματισμό της στην Ινδία -τον μακροχρόνια βασικό αποδέκτη των μεγάλων όπλων της Ρωσίας- κάτι που έχει οδηγήσει σε μια κατακόρυφη μείωση των εξαγωγών όπλων”, τόνισε η Alexandra Kuimova, ερευνήτρια του SIPRI. «Αυτή η μείωση δεν θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των ρωσικών εξαγωγών όπλων στην Αίγυπτο και στο Ιράκ στο διάστημα 2015-2020”.

Με πληροφορίες από: AMN / TASS