«Εσείς φταίτε για τα προβλήματά σας», μας λέει η Μέρκελ που ακόμη μας χρωστάει 3 υποβρύχια

«Πολλοί άνθρωποι στην Νότια Ευρώπη γνωρίζουν καλά ότι δεν ευθύνομαι εγώ ή η Γερμανία για τα προβλήματά τους, αλλά οι δικές τους —επί χρόνια ή επί δεκαετίες— παραλείψεις», δήλωσε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κι επανέλαβε ότι η αρχή της είναι «αλληλεγγύη εάν και οι χώρες που πλήττονται επιτυγχάνουν στις προσπάθειές τους».

Η Μέρκελ έχει ένα δίκιο σ΄ ότι μας αφορά : οι συμπατριώτες της επιχειρηματίες των εξοπλισμών είναι αλήθεια ότι βρήκαν πολλούς “πρόθυμους” στη Ελλάδα να υπογράψουν ηγεμονικές υπέρ των Γερμανών συμβάσεις. Με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν “τσεπώσει” πάνω από 2 δις και να μας έχουν παραδώσει ένα από τα τέσσερα υποβρύχια 214.

Ας αφήσει λοιπον τις υποδείξεις τα “μαθήματα ήθους και διαφάνειας” γιατί η Γερμανια δεν έχει καθόλου καλη παράδοση σ΄ αυτά από την εποχή που κυβέρνηση -εκλεγμένη για να μην ξεχνιόμαστε- ήταν ο Χίτλερ και οι ναζί οι οποίοι υπήρξαν τα μεγαλύτερα….λαμόγια της Ευρώπης.

Ας πιέσει λοιπόν τους δικούς της τουλάχιστον να είναι συνεπείς σ΄ αυτά που τους έχουμε πληρώσει με ιδρώτα και αίμα και ας πάψει να παριστάνει την ανήξερη. Το αμτιγερμανικό κλίμα που υπάρχει σ΄ όλη την Ευρώπη θα πρέπει κάποια στιγμή να την προβληματίσει.

Τι προτείνει

«Απορρίπτουμε την αμοιβαιοποίηση του χρέους και τα ευρωομόλογα», επανέλαβε εξάλλου η κα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην «Muenchner Merkur» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν και η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, «ο δρόμος που ακολουθούμε θα είναι επιτυχής». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Γερμανία, η οποία, όπως είπε, «ήταν κάποτε ο ασθενής της Ευρώπης».

Ερωτηθείσα σχετικώς με το γεγονός ότι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου απεικονίζεται συχνά με. . . χιτλερικό μουστάκι, η Καγκελάριος είπε ότι χαίρεται που υπάρχει ελευθερία έκφρασης, «ακόμη και για την έξαλλη παρουσίαση απόψεων» και επισήμανε ότι στην Ευρώπη η ελευθερία έκφρασης, η ελευθεροτυπία, το εκλογικό δικαίωμα και η ανεξιθρησκία είναι κατοχυρωμένα για όλους. «Αυτός είναι ένας θησαυρός που πρέπει να διαφυλάξουμε», προσθέτει.