Έτοιμο το πρώτο μαχητικό F-16 στα «χρώματα» της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας [pic]

Πολύ κοντά στην απόκτηση των πρώτων της μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι η Ουκρανία, την ώρα που ο πόλεμος εναντίον των ρωσικών δυνάμεων μπαίνει στον τρίτο χρόνο.

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα social media δείχνει για πρώτη φορά ένα δυτικό μαχητικό F-16 να «φοράει» τα διακριτικά της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε σε κάποια ευρωπαϊκή βάση, πιθανότατα στη Ρουμανία, όπου Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται στα δυτικά μαχητικά.

Σε συνέντευξή του ένας Ουκρανός πιλότος, με το παρατσούκλι «Phantom» (ο οποίος απεικονίζεται στην φωτογραφία με το ουκρανικό μαχητικό), δήλωσε ότι οι Ουκρανοί πιλότοι που εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι «πολύ εντυπωσιασμένοι» από τα F-16. «Ταυτόχρονα, η επανεκπαίδευση έχει τις προκλήσεις της, γιατί αυτό το μαχητικό είναι πολύ διαφορετικό από τα σοβιετικά Su-27 και MiG-29, με τα οποία πετούν αυτή τη στιγμή», είπε στην ουκρανική έκδοση του Voice of America, ο Ουκρανός πιλότος.

Η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία και το Βέλγιο έχουν δεσμευτεί πως θα ενισχύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με αμερικανικής κατασκευής F-16. Τα πρώτα μαχητικά για την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να φτάσουν το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει διαβεβαιώσει πως οι πιλότοι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι πλέον εξοικειωμένοι με αυτά τα αεροσκάφη, που αναμένει να επιχειρήσουν στους αιθέρες της χώρας του μέσα στη χρονιά.

Φωτογραφία αρχείου Reuters