Eurofighter, φρεγάτες Type 23 και C-130J θέλει η Τουρκία – «Οι Έλληνες μας έχουν ξεπεράσει και βγάζουν γλώσσα» [vid]

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία αλλά και με βάση το ρεπορτάζ του Μανώλη Κωστίδη, ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα φαίνεται ότι έχει προσεγγίσει τους Βρετανούς με στόχο την πιθανή προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon, φρεγάτες κλάσης Type 23, μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130J ακόμα και κινητήρες αρμάτων μάχης τύπου M60.

Μάλιστα, τις αναφορές αυτές μετέδωσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχους που έχουν γνώση των διμερών συνομιλιών, στο πλαίσιο της συνάντησης του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και του Βρετανού ομολόγου του Μπεν Γουάλας στο Λονδίνο, ενώ σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για συμφωνία των δύο πλευρών σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στην αγορά 24 έως 48 Eurofighter κάποια εκ των οποίων μεταχειρισμένα, σε τρεις φρεγάτες πιθανώς κλάσης Type 23, σε μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130, ακόμα και σε κινητήρες για άρματα μάχης τύπου M60. Πρόκειται για την «αντίδραση» της Τουρκίας στην αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων και των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, μετά το «φιάσκο» στις συνομιλίες Τσαβούσογλου και Μπλίνκεν για την πιθανή προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16.

Μάλιστα, οι Τούρκοι τονίζουν ότι «οι Έλληνας μας έχουν ξεπεράσει σε αριθμό μαχητικών και σε ποιότητα και πρέπει να πάρουμε μαχητικά τώρα, γιατί έχουν βγάλει γλώσσα και είναι προκλητικοί». Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Με πληροφορίες και από: Skai / Φωτογραφίες Reuters