Eurofighter Typhoon: Η Γερμανία θα μετατρέψει 15 μαχητικά σε αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε πλέον επίσημα να μετατρέψει 15 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon σε αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού έδωσε το «πράσινο φως» στην μετατροπή των μαχητικών αεροσκαφών της Luftwaffe σε ρόλο «καταστροφής εχθρικών ραντάρ».

Τα Typhoon EK που θα προκύψουν θα διαθέτουν μια σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου Arexis από τη σουηδική Saab και θα μπορούν να χρησιμοποιούν κατευθυνόμενους πυραύλους AGM-88E (Advanced Anti-Radiation Guided Missiles) της Northrop Grumman για την καταστροφή της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού (SEAD/DEAD).

Τα Eurofighter θα αντικαταστήσουν τα γηρασμένα αεροσκάφη Tornado ECR της Γερμανίας που υπηρετούν σε αυτόν τον ρόλο από τη δεκαετία του 1990 και θα δώσουν στην αεροπορία της χώρας μια σημαντική ώθηση ικανοτήτων. Η αντικατάσταση θα γίνει αφού τα αεροσκάφη λάβουν και την πιστοποίηση του NATO, περίπου το 2030.

«Ο ηλεκτρονικός πόλεμος και η αναγνώριση είναι μια σημαντική απαίτηση του ΝΑΤΟ: οι τρέχουσες συγκρούσεις και η παρούσα κατάσταση ασφάλειας δείχνουν πόσο σημαντικές είναι οι δύο δυνατότητες», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Airbus Defense and Space, Michael Schollhorn.

Η Luftwaffe διαθέτει περίπου 21 παραλλαγές ECR (Electronic Combat/Reconnaissance) του Tornado στο στόλο της. Επιπλέον, έχει 141 Eurofighter Typhoon σε υπηρεσία στις εκδόσεις Tranche 1, 2 και 3A, με 38 στην έκδοση Tranche 4 να αναμένονται να τεθούν σε υπηρεσία σύντομα.

Με πληροφορίες από: The Drive / Φωτογραφία αρχείου Reuters