Eurofighter Typhoon: Η ισπανική ΠΑ εξοπλίζει τα μαχητικά της με τους βρετανικούς πυραύλους Brimstone

Η ισπανική Πολεμική Αεροπορία αποφάσισε να εξοπλίσει τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon με τον πύραυλο αέρος-εδάφους Brimstone της MBDA, όπως ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματικός στις 13 Δεκεμβρίου.

Τα μαχητικά Typhoon κατασκευάζονται από μια βιομηχανική κοινοπραξία των BAE Systems, Airbus Company και Leonardo, ενώ οι πύραυλοι Brimstone κατασκευάζονται από την MBDA, τον ευρωπαϊκό όμιλο πυραύλων των ίδιων τριών εταιρειών.

Ο νέος οπλισμός θα εισαχθεί από την 141 Πτέρυγα Μάχης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της μονάδας επιχειρησιακής αξιολόγησης της ισπανικής αεροπορίας στη Μαδρίτη.

Οι πρώτοι πύραυλοι αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2023. Ωστόσο, η συμφωνία για την προμήθεια και την ενσωμάτωση του πυραύλου αέρος-εδάφους Brimstone από την MBDA δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό και ποια έκδοση του πυραύλου θα παραδοθεί στην ισπανική ΠΑ.

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου (RAF), η οποία ήδη εξοπλίζει τα δικά της μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon της με τον Brimstone, θα βοηθήσει την ισπανική Πολεμική Αεροπορία στις προσπάθειες ενσωμάτωσης του εξοπλισμού.

Η MBDA επιβεβαίωσε την επιλογή αλλά αρνήθηκε να πει περισσότερα μέχρι να υπογραφεί το οριστικό συμβόλαιο με τη Μαδρίτη.

Τον Φεβρουάριο του 2019, ένα Typhoon της βρετανικής Αεροπορίας εκτόξευσε έναν πύραυλο Brimstone για να επιτεθεί σε σκάφος του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Αυτή ήταν η πρώτη χρήση του οπλικού συστήματος από το αεροσκάφος σε κατάσταση πραγματικής μάχης.

Πηγή: The Eurasian Times