Eurofighter Typhoon: «Όχι δεν δίνουμε μαχητικά στην Πολωνία» λέει το Λονδίνο

Παρά την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών, η βρετανική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά το σενάριο για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon της βρετανικής βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) στην Πολωνία, υπό το φόντο δυνητικής προμήθειας πολωνικών μαχητικών τύπου MiG-29 στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής ερώτησης που έθεσε ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής των Εργατικών Κέβαν Τζόουνς, ο βουλευτής και εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χέπι απάντησε χαρακτηριστικά ότι: «Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει την ανακοίνωση της Πολωνίας ότι θα παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 στην Ουκρανία και εξετάζουμε πώς μπορούμε να τους υποστηρίξουμε καλύτερα σε αυτό. Ωστόσο, δεν υπήρξαν συζητήσεις με την πολωνική κυβέρνηση για την μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon Tranche 1 στην Πολωνία».

Οι δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Άμυνας

Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είχε προηγουμένως προτείνει ότι είναι πρόθυμος να στείλει μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon (της παλαιότερης έκδοσης Tranche 1) σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες προτίθενται να ενισχύσουν τις αεροπορικές δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ο ίδιος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως: «Ένας γρήγορος τρόπος με τον οποίο η Ουκρανία μπορεί να επωφεληθεί από τα μαχητικά αεροσκάφη είναι για εκείνες τις χώρες στην Ευρώπη που διαθέτουν ρωσικής ή και σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη, όπως MiG 29 ή και Su-24 και θέλουν να τα δωρίσουν στην Ουκρανία. Έτσι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μαχητικά μας για να καλύψουμε το κενό και να τους παρέχουμε ασφάλεια σαν αντάλλαγμα».  Σημειώνεται ότι η βρετανική βασιλική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει περίπου 30 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon «Tranche 1» που πρόκειται να αποσυρθούν από την υπηρεσία το 2025.

Φωτογραφίες αρχείου Reuters