Euroguard: Έναρξη ευρωπαϊκού προγράμματος ανάπτυξης προηγμένης ημι-αυτόνομης μονάδας επιφανείας

Το ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο πρόγραμμα στρατιωτικών εξοπλισμών «Euroguard» ξεκίνησε στην Εσθονία, με στόχο την κατασκευή και ναυπήγηση ημι-αυτόνομων μονάδων επιφανείας για την αναβάθμιση των ευρωπαϊκών ναυτικών δυνάμεων, μετά το «πράσινο φως» από τo Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (European Defense Fund – EDF) το περασμένο καλοκαίρι.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα «Euroguard» έχουν αναλάβει η εσθονική εταιρεία Baltic Workboats και το Κέντρο Αμυντικών Επενδύσεων του Υπουργείου Άμυνας της Εσθονίας που ηγούνται μιας κοινοπραξίας στην οποία εντάσσονται 23 εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα από την Γαλλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Δανία, το Βέλγιο, τη Σουηδία και την Εσθονία.

Στόχος της κοινοπραξίας για το πρόγραμμα «Euroguard» είναι η κατασκευή και η ναυπήγηση μιας ημι-αυτόνομης μονάδας επιφανείας με αρθρωτό σχεδιασμό, καινοτόμο σύστημα πρόωσης, ενώ σημεία αναφοράς θα είναι η δυνατότητα τηλεχειρισμού του σκάφους, η αυτόνομη πλοήγηση, και ο εντοπισμός εχθρικών απειλών ή εμποδίων (όπως για παράδειγμα νάρκες).

Βάσει του χρονοδιαγράμματος, το πρωτότυπο σκάφος επιφανείας θα έχει κατασκευαστεί και θα έχει ολοκληρώσει τις πρώτες του δοκιμές, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό της Εσθονίας, στα τέλη του 2027. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Euroguard» ανέρχεται στα 95 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 65 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα υπόλοιπα 30 εκατομμύρια ευρώ από τις συμμετέχουσες χώρες και εταιρείες της κοινοπραξίες.

Πρόκειται για τις:

Με πληροφορίες και φωτογραφία από Baltic Workboats