Excalibur: «Οι ΗΠΑ στέλνουν κρυφά στο Κίεβο το πιο ακριβές βλήμα πυροβολικού» αποκαλύπτει το Bloomberg

Το Πεντάγωνο έστειλε στην Ουκρανία το πιο ακριβές βλήμα πυροβολικού, το Excalibur, που καθοδηγείται από GPS, σύμφωνα με έγγραφα προϋπολογισμού που επιβεβαιώνουν την προσθήκη του στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Στα τέλη Αυγούστου, και το Politico σε δημοσίευμά του, είχε αναφέρει ότι σύμφωνα με πηγές, οι ΗΠΑ στέλνουν κρυφά όπλα στην Ουκρανία, δηλαδή εξοπλισμούς που δεν συμπεριλαμβάνονται στους δημοσιευμένους καταλόγους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποφεύγουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το Excalibur παρά τις αναφορές ότι η αποστολή του ήταν σε εξέλιξη και στη συνέχεια ότι ήταν ήδη σε χρήση στην Ουκρανία.

Ένα δορυφορικά καθοδηγούμενο όπλο που μπορεί να χτυπήσει σε απόσταση δύο μέτρων από τον στόχο του, το Excalibur χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ιράκ το 2007 στη δολοφονία ενός ηγέτη της Αλ Κάιντα, του Αμπού Τζούρα και των συνεργατών του.

Το Υπουργείο Άμυνας θα δαπανήσει 92 εκατομμύρια δολάρια σε συμπληρωματικά κεφάλαια που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο «για την προμήθεια πυρομαχικών M982 Excalibur που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία για την υποστήριξη της διεθνούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας», σύμφωνα με έγγραφο προϋπολογισμού που δεν είχε αποκαλυφθεί μέχρι τώρα.

Χρησιμοποιεί οβίδες των 155 χιλιοστών και αναπτύχθηκε από κοινού από την Raytheon Missiles και την BAE Systems. Έχει αυτονομία 40,5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Η αποδεδειγμένη ακρίβεια του Excalibur «μειώνει τον αριθμό των βολών που απαιτούνται ενώ μειώνονται οι παράπλευρες απώλειες», σύμφωνα με έγγραφα του προϋπολογισμού του αμερικανικού Στρατού.

Με βάση τις δυνατότητές του, το όπλο πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ελάχιστες φορές για να καταστρέψει συγκεκριμένες θέσεις της ρωσικής διοίκησης καθώς τα στρατεύματα της Ουκρανίας συμμετέχουν σε μονομαχίες πυροβολικού με τους Ρώσους εισβολείς στις ανατολικές περιοχές.

Πηγή: Bloomberg / Φωτογραφία αρχείου