ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ: «Αιχμάλωτοι» του μίσους και των εμμονών μας «παίζουμε» με την Άμυνα

Οι μίζες στους εξοπλισμούς συνέβαλαν σημαντικά στην οικονομική αιμορραγία της χώρας. Η χωρίς κανένα ίχνος αναγκαιότητας αγορές οπλικών συστημάτων εκτός από την άσκοπη σπατάλη χρήματος ,οδήγησαν σε τεράστια “αμυντικά κενά” . Και πληρώσαμε δις και εξοπλισμένοι σωστά δεν είμαστε.

Ο …κουμπαράς άδειασε -και για την Άμυνα άδειασε πολύ νωρίτερα από το 2009- οι αποκαλύψεις για τις μίζες άρχισαν και συνεχίζονται και το κλίμα στο χώρο των εξοπλισμών έγινε ακόμη πιο νοσηρό. Η “εξοπλιστική πίτα” δεν συρρικνώθηκε απλώς. Εξαφανίστηκε.

Αντί να σοβαρευτούμε όμως και να δούμε πως θα “συμμαζευτούμε” και θα βάλουμε όσα όπλα χρυσωπληρώσαμε περάσαμε στην φάση της …διαφάνειας μέσω της απόλυτης απραξίας. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι και οι στρατιωτικοί σε θέσεις ευθύνης προτιμούσαν να μην κάνουν τίποτα οι πρώτοι , να μην εισηγούνται τίποτα οι δεύτεροι. Οι “άνθρωποι των εξοπλισμών” κυρίως οι “μη θεσμικοί” επιδόθηκαν σ΄ έναν πόλεμο με στόχο μοναδικό πως θα καταστρέψουν οποιαδήποτε συμφωνία από την οποία δεν είχαν κέρδος! Ο ένας κατέστρεφε των άλλο και μαζί με τους θεσμικούς την πλήρωσαν και οι “θεσμικοί”.

Η φυλάκιση του Τσοχατζόπουλου, του Σμπώκου, του Κάντα και οι έρευνες με χειροπιαστά αποτελέσματα από την Δικαιοσύνη στο χώρο των εξοπλισμών, αντί να προκαλέσει μια αμυδρή έστω αίσθηση εμπιστοσύνης ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στους ελληνικούς εξοπλισμούς ,μας οδηγεί απ΄ ότι φαίνεται ακόμη πιο βαθειά στο σκοτάδι. Μέσα στο οποίο κανείς δεν μπορεί να δει καθαρά την μεγάλη πραγματική εικόνα των αναγκών των ΕΔ. Μόνο κραυγές “ιεροεξεταστών” ακούγονται οι οποίες πλέον θεωρούν … ύποπτη ακόμη και την πιο ανταλλαγή χειραψίας μεταξύ οποιουδήποτε επιχειρηματία των εξοπλισμών με όποιον είχε ή έχει σχέση με τις ΕΔ! Ένας ΥΕΘΑ είχε βάλει τις γραμματείς του να απαντούν σε όποιον “θεσμικό” επιχειρηματία του χώρου ζητούσε ραντεβού στο ΥΠΕΘΑ να απαντούν ότι “ο κ.υπουργός δεν συνομιλεί με επιχειρηματίες”! Τώρα φαίνεται ότι …δικαιώνεται!

Επειδή μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την εικόνα που μεταδίδουμε προς την δικαιολογημένα ανησυχη κοινή γνώμη έχουμε κι εμείς οι δημοσιογράφοι …μας αφιερώνουμε το απόσπασμα από την ταινία “Αιχμάλωτοι του μίσους” με τον αξέχαστο Κώστα Καρρά στον ρόλο του εμπόρου όπλων. Γιατί κακά τα ψέμματα στους πολίτες έχουμε περάσει την εικόνα ότι ΟΛΟΙ όσοι ασχολούνται με τους εξοπλισμούς είναι …εγκληματίες και παράνομοι.

Το  απόσπασμα από την ταινία νομίζουμε ότι αποτυπώνει την εικόνα που έχουμε μεταδώσει προς την κοινή γνώμη για οποιονδήποτε και οτιδήποτε έχει σχέση με τους εξοπλισμούς.

Θα υπάρξει έτσι κι αλλιώς ανάγκη να επανέλθουμε. Γιατί όπως φαίνεται εκτός από “αιχμάλωτοι του μίσους” είμαστε και αιχμάλωτοι των εμμονών κάποιων . Εμμονών που προκαλούν εύλογα ερωτήματα.