Προϋπολογισμός ΥΠΕΘΑ: Περιορισμένες δαπάνες και έντονος ανταγωνισμός

O προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ για το 2020 «παγώνει» νέους εξοπλισμούς, ενώ παράλληλα αυξάνει τον ανταγωνισμό των εγχώριων αμυντικών εταιριών.

Ποιες είναι οι άμεσες αμυντικές προτεραιότητες

Ο κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας  και για το 2020 περιορίζει τις εξοπλιστικές δαπάνες και βάζει τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον τέλος στα σενάρια νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν λεχθεί και γραφεί πολλά για αγορά νέων φρεγατών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή ακόμα και για απόκτηση νέου μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς, τελικώς η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με δεδομένο την οικονομική στενότητα, δίνει προτεραιότητα στην αύξηση της διαθεσιμότητας των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και βάζει σε δεύτερο πλάνο νέες εξοπλιστικές αγορές.

Στο σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή προβλέπονται τακτικές δαπάνες, συνολικού ύψους 3,397 δις ευρώ και δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα, συνολικού ύψους 530 εκατομμυρίων.

Συνοπτικά από το σύνολο του προϋπολογισμού του υπουργείου περίπου το 70% καλύπτει μισθούς και συντάξεις, το 15% αφορά λειτουργικές δαπάνες και το υπόλοιπο 15% αμυντικούς εξοπλισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένο ότι στα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής τα ποσά που δεν εκταμιεύονται στο τέλος της χρονιάς για εξοπλιστικές ανάγκες προσμετρούνται στο πλεόνασμα, οι μόνες εξοπλιστικές συμβάσεις που αναμένεται να προχωρήσουν είναι η σύμβαση των Α.Ω για την αναβάθμιση των F-16 και οι συμβάσεις για την τεχνική υποστήριξη των Mirage και των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90.

Τα «drones» και τα άρματα μάχης

Από κει και πέρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σκοπεύει να φέρει για συζήτηση στην Επιτροπή Εξοπλισμών και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν προσφορές που έχουν γίνει και εξετάζονται από τη ΓΔΑΕΕ και οι οποίες αφορούν στην ενοικίαση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τη δωρεά παραχώρηση μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων αρμάτων και οχημάτων, καθώς και στην προμήθεια τορπιλών για τα υποβρύχια, τύπου 214.

Η περιορισμένη και φέτος προβλεπόμενη αμυντική δαπάνη προκαλεί προβληματισμό στα Επιτελεία τα οποία καλούνται να ιεραρχήσουν με πολύ αυστηρό τρόπο τις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα όμως,  η «μικρή πίτα» των εξοπλισμών και η μη υλοποίηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων δημιουργεί έναν ανταγωνισμό γύρω από τις εξοπλιστικές προτεραιότητες και την απόκτηση των αντίστοιχων συμβολαίων, στον οποίο σημαντικό ρόλο έχουν οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες.

Πάντως, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας πρόσφατα τα διάφορα εξοπλιστικά σενάρια που κυκλοφορούν, δήλωσε ότι «τις προτεραιότητες τις θέτουν τα επιτελεία και μόνο».