Πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας στους εξοπλισμούς

Παρά την κρίση – ή ίσως και λόγω αυτής-  εντείνεται η παγκόσμια μάχη για τις πωλήσεις όπλων.! Η πιθανή υπογραφή μεγάλων οπλικών συμβάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράκ προκάλεσε ζωϊρό σχολιασμό στα ΜΜΕ και στο περιβάλλον των εμπειρογνωμόνων.   

 Οι ΗΠΑ κρατούν σταθερά την πρώτη θέση – από εκεί και κάτω η μάχη είναι σκληρή , ωστόσο τυχόν αλλαγές θέλουν χρόνο για να γίνουν και για να παγιωθούν!  Έτσι κάθε διπλωματική  »κίνηση» μετρείται και στον άξονα των αγορών-πωλήσεων  όπλων. Για παραδειγμα το ενδιαφέρον για την πιθανή επιστροφή της Ρωσίας στο Ιράκ μεγαλώνει ακόμα περισσότερο σε σχέση με το ότι αν γίνει πραγματικότητα, θα σταθεί η πρώτη περίπτωση επιστροφής στη συστημική αγορά ρωσικών όπλων χώρας, που τωρα θεωρείται πελάτης των ΗΠΑ…

Όσον αφορά το Ιράκ, η συμμετοχή της Ρωσίας στον επανεξοπλισμό του στρατού του συμπίπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό με τα στρατηγικά συμφέροντα της Μόσχας.

Σήμερα, λένε ρωσικές πηγές, η 2η θέση στη λίστα των μεγαλύτερων εξαγωγέων είναι ένα από βασικότερα επιτεύγματα της Ρωσίας.

Οι ολικές εξαγωγές των προϊόντων στρατιωτικού προορισμού και των υπηρεσιών, που ξεπέρασαν το περασμένο έτος τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια, δείχνουν ότι η Ρωσία εξακολουθεί να διαθέτει πολύ σημαντικό επιστημονικό και βιομηχανικό δυναμικό, το οποίο της επιτρέπει να κατασκευάζει ανταγωνίσιμα όπλα, που ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις, υποστηρίζεται σύμφωνα με την Φωνή της Ρωσίας..

Το σκεπτικό είναι το εξής:Στην περίοδο που πέρασε από την σχεδόν άμεση διακυβέρνηση του Ιράκ από τις ΗΠΑ έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες αλλαγές και η θέση ότι το Ιράκ είναι πελάτης των ΗΠΑ γίνεται σήμερα όλο και πιο αμφισβητούμενη, απ’ ό,τι ήταν 5-7 χρόνια πριν.

Το κλειδί για την αγορά στη δοσμένη περίπτωση μπορεί να γίνει ακριβώς η επιμονή των ίδιων των ΗΠΑ στη συνεργασία τους με τις σουνιτικές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου. Η ηγεσία δε του Ιράκ, που εκπροσωπεί σήμερα την σιιτική πλειοψηφία μπορεί να δει τη Ρωσία ως εναλλακτική λύση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ, οι οποίες επιβάλλουν πολυάριθμους πολιτικούς περιορισμούς. Από εκεί και π΄έρα λένε είναι δυνατόν κάπιοα πράγματα να γίνουν …κολλητικά!

Παρά την προηγειθείσα ανάλυση από ρωσικής πλευράς, η πραγματικοτητα – αυτήν την στιγμή- είναι διαφορετική:
Και αυτό καθώς το 2013 το Ιράκ θα παραλάβει από τις ΗΠΑ την πρώτη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών F-16.Όπως είπε ο  επίσημος εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού, σύμφωνα με το συμβόλαιο το Ιράκ αναμένει 18 μαχητικά ως το Μάρτιο του 2013.
Αραβικά ΜΜΕ έχουν γράψει ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια η Βαγδάτη πρέπει να παραλάβει από τις ΗΠΑ 36 μαχητικά F-16. Πέραν τούτου το Ιράκ επιθυμεί να αγοράσει από την Ουάσιγκτον νέα ραντάρ και σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Από την άλλη η Μόσχα και η Βαγδάτη  ανακοίνωσαν στις αρχές Αυγούστου ότι σχεδιάζουν να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στους τομείς πετρελαίου και αερίου, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αμυντικής τεχνολογίας,
Γενικώτερα όμως  οι πολιτικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή μπορούν πραγματικά να ανοίξουν αρκετά ενδιαφέρουσες προοπτικές για τους κατασκευαστές στρατιωτικού εξοπλισμού της Ρωσίας, λένε αναλυτές από την Μόσχα.Παράλληλα δέχονται ότι και αρκετά καθεστώτα ΄έχουν εντελώς διαφορετικά προασανατολισμλένα τα συμφέροντά τους σε σχέση με την Ρωσία.

Οπότε…αναμένουμε με ενδιαφέρον τις όποιες εξελίξεις.