Εξοπλιστικός «πυρετός» στα δυτικά Βαλκάνια – Η Κροατία παίρνει τα γαλλικά συστήματα αεράμυνας Mistral

Η κυβέρνηση της Κροατίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αγοράσει το γαλλικό σύστημα αεράμυνας Mistral της εταιρείας MBDA, για 72 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο των προσπαθειών να εκσυγχρονίσει την αεροπορία της.

Το 2021, η Κροατία αποφάσισε να πάρει 12 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale σε μια συμφωνία αξίας 999 εκατομμυρίων ευρώ, για να αντικαταστήσει την μοίρα αεροσκαφών MiG-21 σοβιετικής κατασκευής που χρονολογείται από την περίοδο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μερικά μόνο από τα οποία είναι ακόμη σε λειτουργία.

«Οι συνθήκες που ήρθαν στην επιφάνεια μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και τη συντριβή ενός drone στο Ζάγκρεμπ έδειξαν ότι είναι σημαντικό και απαραίτητο να προσαρμοστούν οι προτεραιότητες και τα σχέδια για τον εξοπλισμό του κροατικού στρατού», δήλωσε ο Κροάτης υπουργός Άμυνας Mario Banozic. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πότε θα ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Τον Μάρτιο, ένα αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σοβιετικής εποχής, ένα Tu-141, που μετέφερε βόμβα, συνετρίβη στην πρωτεύουσα του Ζάγκρεμπ αφού εισήλθε στον εναέριο χώρο της Κροατίας από τη γειτονική Ουγγαρία, χωρίς να προκαλέσει καμία ζημιές ή θύματα.

Την περασμένη Τρίτη, ένα διθέσιο αεροσκάφος MiG-21 συνετρίβη κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης σε ακατοίκητη δασική περιοχή στη βορειοανατολική Κροατία, ενώ και οι δύο πιλότοι διασώθηκαν.

Η γειτονική χώρα της Κροατίας, η Σερβία έχει εξοπλιστεί κι εκείνη με φορητά συστήματα αεράμυνας (MANPADS) τύπου Mistral που έχει τοποθετήσει στα συστήματα PASARS.

Πηγή: Reuters