F-15: «Κενό ισχύος» στην Ιαπωνία αφού οι ΗΠΑ αποσύρουν τα μαχητικά τους από την βάση Kadena

Δύο μονάδες μαχητικών αεροσκαφών F-15 Eagle της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, στην αεροπορική βάση Kadena στο ιαπωνικό νησί της Οκινάουα, πρόκειται να αποσυρθούν το 2023, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Τα αμερικανικά μαχητικά δεν προβλέπεται να αντικατασταθούν από άλλη μόνιμη μονάδα, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς η κινεζική στρατιωτική ισχύς και οι πολιτικές φιλοδοξίες επεκτείνονται στην περιοχή.

«Το μήνυμα προς την Κίνα είναι ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποφύγουν την πτώση στην ισχύ των στρατιωτικών τους δυνάμεων στον Ειρηνικό», δήλωσε στους FT ο Ντέιβιντ Ντεπτούλα, πρώην Αντιδιοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ειρηνικού και απόστρατος πιλότος F-15. «Αυτό θα ενθαρρύνει τους Κινέζους να αναλάβουν πιο έντονη δράση».

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επικαλείται «έξι πηγές που γνωρίζουν το θέμα», η απόφαση για την απομάκρυνση των F-15C/D από την Kadena φαίνεται να βασίζεται στην «ηλικία» των τζετ και θεωρείται μέρος ενός ευρύτερου «προγράμματος εκσυγχρονισμού». Μπορεί επίσης να συνδέεται με τα σχέδια μείωσης των προγραμματισμένων αγορών μαχητικών αεροσκαφών F-15EX Eagle II σε 80 από το αρχικά προβλεπόμενο σύνολο τουλάχιστον 144 αεροσκαφών. Τα πρώτα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έφτασαν στην βάση Kadena τον Σεπτέμβριο του 1979.

Υπάρχουν άλλα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που εδρεύουν αλλού στην Ιαπωνία, με δύο μοίρες F-16 στην αεροπορική βάση Misawa στο νησί Χονσού.

Ωστόσο, η αφαίρεση των F-15 Eagles θα μείωνε στο μισό τη δύναμη της USAF στην Ιαπωνία. Με τα κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη να δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν, καθώς και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, αυτό το είδος ικανότητας που προσφέρουν τα F-15 έχει ιδιαίτερη σημασία.

Στην ιαπωνική βάση σταθμεύουν επίσης, μια μοίρα KC-135R, αεροσκάφη-ραντάρ E-3 AWACS , αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών RC-135, αεροσκάφη MC-130J και ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης HH-60G.

Πηγή: The Drive